-
Pierwsze co to sprawdź, czy masz kostkę do podpięcia drugiej pompki. W tym celu musisz odkręcić przednie lewe nadkole, kostka jest obok tej co idzie do pompki spryskiwaczy szyby. Dodatkowo ważne jest, czy auto masz sprzed FL, czy po, bo występowały dwa rodzaje pompek z różnymi wtyczkami. Powinieneś mieć również jedną wtyczkę wolną do czujnika stanu płynu spryskiwaczy.
-
SPRYSKIWACZE REFLEKTORÓW - OPIS FUNKCJONALNY
Przekaźnik T17 w skrzynce bezpieczników w komorze silnika B1 zostaje zasilany w linii poprzez bezpiecznik F9 zawsze w skrzynce
bezpieczników w komorze silnika B1, natomiast wzbudzenie zasilane jest w linii "poprzez kluczyk" (INT/A) poprzez bezpiecznik F31
w skrzynce bezpieczników pod deską rozdzielczą B2.
Przekaźnik uruchamia bezpośrednio pompę spryskiwaczy reflektorów N25, gdy otrzyma sygnał masy z Body Computer M1; ten
sygał - ze styku 14 konektora A. - zostaje przesłany na bazie sygnału dodatniego żądania spryskiwaczy reflektorów przesyłanego z
przełącznika pod kierownicą H5 - styk 5 konektora A , - i w obecności zgody włączonych świateł mijania (styk 2 konektora I i styk
28 konektora G M1).
-
dzieki zobacze jak wróce z Niemiec bede mial wtedy czas pokombinować:)
---------- Post added at 11:28 ---------- Previous post was at 11:01 ----------
czy ktoś może wymierzyć w jakim miejscu jest spryskiwacz od krotkich świateł
---------- Post added at 11:34 ---------- Previous post was at 11:28 ----------
kostka jest bo kiedys sprawdzałem
-
-
ja mam pytanie dla znawcow odnosnie dzialania tych spryskiwaczy...
otoz ostatnio nie dzialaja mi spryskiwacze reflektorow, pierwsza mysl to bezpiecznik, wyjalem i okazal sie sprawny, wiec wlozylem z powrotem. Nagle spryskiwacza zadzialal, sprobowalem drugi raz i znowu nie dzialal... i tak moge w kolko, czy to jest winien przekaznik? Bo widzialem ze jest on jakis skomplikowany (elektroniczny, a nie mechaniczny, jak wiekszosc)
-
witam czy mógłbyś odmierzyć od brzegów zderzaka gdzie znajduje sie spryskiwacz światel krótkich bo nie wiem w ktorym miejscu wywiercic dziury
-
środek otworu: 20mm wgłąb zderzaka ( w stronę reflektora, licząc od końca tego zaokrąglenia na zderzaku) i 55mm od pionowej krawędzi z boku (też licząc od końca zaokrąglenia).
-
-
Witam,
obszukałem internet ale nie znalazłem odpowiedzi dlatego pozwoliłem sobie odświeżyć ten temat. Czy ktoś zna numery oryginalnego przekaźnika z Alfy 159 odpowiadającego za spryskiwacze lamp (numer T17 w skrzynce bezpieczników)? Szukam takiego ale nie mogę znaleźć po samej nazwie "przekaźnik spryskiwaczy reflektorów" :mad:
-
Ten przekaźnik jest identyczny jak inne w skrzynce obok. Sprawdź jakie masz i w sklepie bez problemu dokupisz.