Nie masz racji. Pasek w czasie eksploatacji minimalnie się wyciąga - dlatego napinacz nie jest stały tylko ruchomy. Napinacza nie można nieodpowiednio ustawić ponieważ nie jest regulowany. Za prawidłowe napięcie odpowiada sprężyna która tak samo się zużywa.
Napinacze stałe są stosowane w silnikach PSA np. 2.0/2.2 16V HDI występujących w Lancia Pherda/Fiat Ulysse. Efekt jest taki, że silniki te są bardzo podatne na przeskakiwanie paska rozrządu szczególnie przy rozruchu silnika. Dlaczego? Bo pasek się wyciąga.
Widziałem remonty kilku silników w których zatarcie pompy wody wystąpiło w kilka tysięcy km po wymianie rozrządu.
To co piszę nie wynika z mojego widzimisie tylko z doświadczenia warsztatowego.
Mnie osobiście też to dotknęło w Maserati Ghibli II 2.0 24V Biturbo. Zmieniłem rozrząd - pompe zostawiłem . Pompa wytrzymała dojazd na zlot i połowę drogi powrotnej. W sumie jakieś 400 km. Naprawa silnika trwała pół roku a kosztów nawet nie liczyłem żeby mnie szlag nie trafił.
Załącznik 42478
Wiesz co przeżywałem demontując pokrywy zaworów które własnoręcznie szlifowałem miesiąc wczesniej ? Nie życzę nikomu ...