-
Skoro jest tak ujemny KWZ to myśle że trzeba zajrzeć do ustawień rozrządu i wcale mnie nie dziwi że wystepuje spalanie stukowe
-
wstawić wykres KWZ i obrotów?
-
Widać że to jest nie zgrane nawet bez wykresów stąd spalanie stukowe silnika
-
A to nie wywaliłoby także innego błędu?podobno gdzięś przeczytałem że właśnie ten czujnik decyduje o kącie wyprzedzenia. zaraz wstawie wykres tylko że jest na nim sporo rzeczy także zaznaczonych.
Kąt wskakuje tylko raz powyżej 0 jak spadają obroty.
-
Tak jak sugerowałem wcześniej: sprawdzić ustawienie rozrządu od tego bym zaczynał.
-
1 załącznik(i)
-
no dobrze to jeden trop już jest o którym też już myślałem ale raczej już jako ostateczności :)
-
Moim zdaniem wyprzedzenie zapłonu powinno być 10st na wolnych obrotach i faktycznie przy schodzeniu z obrotów wyprzedzenie zapłonu praktycznie nie istnieje schodzi do zera. Dalej upieram sie że to wina żle ustawionego rozrządu lub bardzo kiepskiego paliwa
-
a wiesz że na benzynie i na gazie zachowuje się identycznie?
No ja też uważam że coś koło 8 stopni no ale czekam aż może ktoś też coś innego podrzuci.
Bubu raz się wtrącił szkoda że już nie zagląda .
A tobie 75andrew155 Dzięki za pomoc.
-
U mnie na wolnych około -6 po adaptacji.
Kolego, kiedyś waść rozrząd zmieniał? Ten silnik jest bardzo czuły na wszelkie przestawienia, o czym się sam przekonałem.
Czujniki stukowe mogą wyprzedzić/opóźnić zapłon ale w ramach pewnych wartości, chyba 15 stopni korkty w obie strony i to bardziej, jako kompensacja złej jakości paliwa albo rozjazdu map, niż złego ustawienia rozrządu.
Masz czym, to nagraj film jak to auto chodzi: zimne zaraz po zapaleniu i nagrzane.
Tak czy owak chyba w malborku jest warszatat z blokadami oryginalnymi do 2.5V6, trzeba się będzie niestety wybrać. Jak nie, to kolega z forum także takie blokady wypożycza za śmieszne pieniądze.