-
ciekawe to jest dzisiaj jade do kumpla mechanika jak nie zapomne to spytam sie moze on bedzie mial jakis pomysl... to mi wyglada jakby gdzies powiertrze puszczalo (jakis odpowiecznik) przepustnica jest podcisnieniem sterowana moze gdzies tam cos siedzi...
-
-
odnośnie ciężko chodzącego sprzęgła - łapa sprzęgła w skrzyni osadzona jest na takich białych tulejkach (jakieś tworzywo) Skoro docisk masz ok to sprawdź jesczze pedał sprzęgła i wysprzęglik. Jeśli to tez masz ok to pozostają właśnie te tulejki (niestety smarowanie ich wymaga wymontowania skrzyni)
Co do pisku podczas gaszenia to rzekomo rozwulkanizowane koło pasowe piszczy podczas gaszenia, co tłumaczyło by też głośną prace silnika na zimno. Jeśli nie to, to weź wyczyść klapę gaszącą ( może być nieszczelna i gwiżdże, dodatkowo polecam czyszczenie egr + zaślepienie całkowite bo masz zdaje się 8v)
-
Dzieki za odp.
Co do sprzęgła to jeszcze zauważyłem że skrzypi przy puszczaniu ( przy wciskaniu nie ).
Klape gasząca juz przerabiałem ,a powiedz mi czy da się jakoś sprawdzić na 100 % czy to koło pasowe? Bo nie chciałbym się rozczarować jak wymienie i dalej bedzie to samo :/
-
da się, ściągnij na chwile pasek urządzeń pomocniczych i odkręć ów koło, potem odpal i zgaś samochód :) Będzie świeciło ładowanie itd ale na chwile nic się nie stanie :)