-
Szerszeń ma rację. Daaaawno temu ojciec borykał się z tym samym problemem jeszcze w bolidzie zwanym dacia 1300 (wtedy to była limuzyna na polskich drogach) ;)
Sprężyny założyli rumuny nie takie jak być powinny i całe obciążenie przenosił amortyzator. Na szczęście auto było nowe, więc zmienili na właściwe i problem ustąpił, więc można iść tym tropem.
-
hmm ta hipoteza o tym spręzynach może byc trafna. Bo ja w zeszłym roku robiłem cały zawias tył i auto chodizło jak po sznurku niestety po drodze mi pękła spręzynka i wylał sie amorek z prawej strony ale że chce założyc komplet B6 a nie mam na razie wolnej na to kasy kupiłem uzywane amorki i spręzynki i niby wszystko OK ale jakos dziwnie mi dupka chodzi i jest nadsterowny tzn ma tendencje do uciekania tyłem - a nie miałem tego wczesniej ( geometria ustawiona )
-
czyli stawiacie na tylne sprezyny???
-
moze cisnienie w kolach?? :P albo opony z miekkiej gumy. Moje zimowki z przodu maja miekki bardzo profil i autko troszke plywa przodem wlasnie, ale doszedlem do wniosku, ze w zimie sie spokojnie jezdzi, a wazniejszy jest dobry bieznik w snieg :P
-
cisnienie ok, po zmianie na zimowe efekt ten sam, zima 16'' 205/55, lato 17'' 225/45. U mnie cale auto przenosi po asfalcie, im szybciej jade to bardziej, szczególnie na uskokach czyli jak jest nierówno położony asfalt. Radzcie coś....
-
jak auto plywa gora-dol to moze masz juz slabe amorki, 60% to nie taka rewelacja. jak nie slychac zadnych stukow w zawieszeniu i po przegladzie wszystkich tulejek nie widac zuzycia, zeby z ktorejs guma wypadla albo zeby sie przesunela przez zuzycie czy cos, jak zbieznosc jest ok to powinienes szukac moim zdaniem w ukladzie amor-sprezyna. sprawdz sobie jeszcze gorne mocowanie amortyzatora, tam jest bodajze gumowa poduszka, moze ona sie wybila :)
-
A dobrze znasz przeszłość samochodu może jest powypadkowy ?? może coś słabo dokręcone ? opony w jakim stanie ? letnie zimowe ?
-
jeszcze chodzą mi po głowie te tuleje w tylnych sankach czy belce zawieszenia. Na forum opisywali jak je wymienic i jakie dopasowac. Chyba z Doblo.
-
Na niektórych stacjach dalej będzie wskazywać 60% amora a będzie wylany!!!!
Jednak jak wizualnie sprężyna wygląda ok to stawiam na amory.
Żebyś miał po 80% to ok ale 60% to już mogą być takie kwiatki jak najbardziej.
Pozdro.
-
auto nie jest powypadkowe, opony letnie jak i zimowe w bardzo dobrym stanie, a co do belki tylnej nie ma luzów na poduszkach. Poduszki amorów ok, amorki tez suche, przednie mam zmienione, moga byc za miekkie sprezyny tylne??? jak myslicie???