W mojej jest nad przepustnicą. Zaraz po kupnie porównywałem widok pod maską z tym co było w poprzedniej i właśnie nad przepustnicą jest EGR - w każdym razie tak wynika z instrukcji.
Printable View
W mojej jest nad przepustnicą. Zaraz po kupnie porównywałem widok pod maską z tym co było w poprzedniej i właśnie nad przepustnicą jest EGR - w każdym razie tak wynika z instrukcji.
A u mnie jest tylko jakiś wężyk za przepustnicą na kolektorze ssącym od dołu tak, że go nie widać ale można wymacać. Nie wiem od czego bo mi ginie w plątaninie ale w eperze nie ma nawet tego.
To w/g Ciebie jest EGR?Niby skąd spaliny idą do tego zaworu???Poza tym Twój nick to plagiat!Patrz forum ALFA LANCIA
---------- Post added at 15:46 ---------- Previous post was at 15:38 ----------
Nie słyszałem by takie cuda istniały.
---------- Post added at 15:47 ---------- Previous post was at 15:46 ----------
Prawdopodobnie odsysanie par paliwa.
---------- Post added at 15:49 ---------- Previous post was at 15:47 ----------
To co nazywasz EGR to krokowy...
Do czego to odsysanie może prowadzić - w sensie ten wężyk dokąd może iść? Pytam bo analiza spalin wykazuje mi zbyt ubogą mieszankę i szukam wszystkich możliwych połączeń na kolektorze żeby wyeliminować objawy poszarpywania.
We wcześniejszym poście napisałem, że u mnie EGR jest nad przepustnicą - miałem na myśli pozycję nr 2. Jak widać się myliłem...
Strona 4-21
Exhaust Gas Recilcuration System
Załącznik 52373
No to to to EGR.Nie mam pojęcia na jakie rynki szły auta z tym głupim wynalazkiem.Widziałem już T.S z paru krajów i w żadnym tego nie było.Nie widziałem także kolektora wydechowego z wyjściem na czwartym cylindrze do tego zaworu.Ciekwy jestem czy ktokolwiek to widział???
---------- Post added at 20:16 ---------- Previous post was at 20:11 ----------
Do pochłaniacza par paliwa.Znajdziesz go nad prawym przednim kołem.Za skład mieszanki odpowiada sonda lambda,więc raczej zdiagnozuj sondę.Poszarpywanie to też częsty objaw walniętej sondy.
Sonda jest chyba OK bo ją wymieniłem. Objaw taki sam przed i po wymianie. Kupiłem co prawda Denso ale spalanie spadło mi po wymianie wyraźnie. Kangur na czubku gazu niestety pozostał. Cała historia innych moich działań na innych wątkach - czego to ja nie wymieniłem. :) Dlatego właśnie szukam innych tropów. Czytając manuala wnioskuję, że może coś być na rzeczy z tym pochłaniaczem par ale w takim razie muszę zacząć sprawdzanie od pompy i zaworu odpowietrzającego bak.
Z moich wcześniejszych doświadczeń powiem Ci tyle że w moim przypadku auto chodziło jak należy dopiero po tym jak założyłem dedykowanego Boscha.
---------- Post added at 23:02 ---------- Previous post was at 22:59 ----------
Może tam mają jakieś ostrzejsze normy i dlatego te g.. zakładali.Daj fotkę tego,szczególnie kolektora wydechowego.