Lekko odświeżam. A jeśli po przekręceniu manetki kontrolka działa a tempomat nie zaskakuje? Jaka może być przyczyna?
Printable View
Lekko odświeżam. A jeśli po przekręceniu manetki kontrolka działa a tempomat nie zaskakuje? Jaka może być przyczyna?
u mnie tempomat dosyc ciezko chodzi tzn musze dlugo trzymac te manetke zanim mi zaskoczy w ogole tempomat, czasmi sie zdarza ze musze po dwa-trzy razy tak robic. Zauwazylem zeby go wlaczyc najlepiej lekko przyspieszac samochodem.. jak zlapie tempomat to sie czuje ;)
Potrzymaj dlugo lekko przyspieszajac dopoki nie zlapie. Może nie chce ci zaskoczyc jak mi czasami.
Niestety nie działa totalnie. Próbuje po kilka razy i nie załapuje. Wymienię dzisiaj bezpiecznik może to jego wina.
Raczej kostki pod pedałami.
Oczywiście że się da samemu, w moim przypadku wystarczyło je tylko przeczyścić.
Popatrz w miejsce nad pedałami a zobaczysz kable i kostki to właśnie tam są czujniki.
to na 99.7% czujnik pedału hamulca bądź sprzęgła ja tak miałem w moim przypadku był hamulca wyczyściłem i działa lux !!!
Wczoraj wieczorem dokładnie wczytałem się w wydruki z ASO i wyczytałem, że rzeczywiście czujnik sprzęgła nie działa. Na razie jednak nie mam za bardzo czasu się za to zabrać:(
Wczoraj rozwiązałem problem z tempomatem u siebie. Opiszę może sie komuś przyda.
W moim przypadku dawał w d... czujnik od sprzęgła nie odbijał i to blokowało właczenie tempomatu. wymontowałem go rozruszałem ten "dzyndzel ruchomy" i wszystko jest w najlepszym porządku. Tempomat działa.
Jeżeli ktoś ma problem z tempomatem to radze zacząć od czujników. U mnie pomogło a zostawianie samochodu u elektryka to już w ostateczności.