Też obstawiam docisk- gdyby był to przegub to auto w ogole nie ciągło by do przodu też zgrzytałoby,ale z miejsca byś nie ruszył nawet na rozruszniku.
Printable View
Też obstawiam docisk- gdyby był to przegub to auto w ogole nie ciągło by do przodu też zgrzytałoby,ale z miejsca byś nie ruszył nawet na rozruszniku.
To zapewne wina docisku jak kolega Bonzaj wyżej wspomniał, może jeszcze łożysko oporowe, ale to w zasadzie bez znaczenia. Musisz wymienić komplet sprzęgła (tarcza+docisk+łożysko oporowe) to masz spokój. Koszt około 800-900 zł za taki dobry zestaw. Każdemu to się rozwala wcześniej czy później więc to normalna rzecz. Twój przebieg 180 tys. jak najbardziej się pokrywa, przeciętnie sprzęgło właśnie tyle wytrzymuje w tych samochodach. Wydaje mi się, że koło dwumasowe jest tu niewinne więc i tak nie jest najgorzej.
Pozdrawiam
Cubus00'owi chyba o rozrząd chodziło. Odpalać na biegu raczej się boję. Auto i tak trafia do mechanika wiec nie ma co bardziej niszczyć niż już jest. Mam nadzieję że na nowym trochę pojeżdżę. Swoją drogą jakie części proponujecie? Na Alledrogo są całe zestawy do kupienia Valeo. Jak to jeździ i ile wytrzymuje?
Proponuję tez luka ponieważ oni nie robią sprzegieł i najczesciej w swoim opakowaniu sprzedają valeo. Dobre ceny na sprzęgło miało aso fiata w Pabianicach ok 620 do 1.9 jtd, viamot 800.
Panowie nie jest dobrze... Dźwięki są ze skrzyni biegów, żaden bieg nie wchodzi :( Czy ktoś z klubowiczów ma może pewną skrzynię na zbyciu?
PS. Czy jeżeli szykuje mi się jej wymiana czy mogę włożyć 6-biegową?
Nie wcodzi na zgaszonym silniku?
Na zgaszonym silniku niby biegi wchodzą jak normalnie, ale jak się odpala to tak jakby na luzie było auto. Dodatkowo zaczął dobiegać dziwny dźwięk tak jakby jakieś kulki latały. Wiec podejrzewam że łożysko się rozsypało :(
Nie miło się to czyta, tymbardziej że u mnie podobnie na zimnym silniku ciężko biegi wchodzą i do tego wsteczny zgrzyta :/
Czy przy wymianie sprzęgła musem jest wymiana koła dwumasowego ?
Nie, dwumas wymieniasz jak generalnie czuć że np auto na wolnych obrotach wpada w wibracje. Mówiąc prościej jego uszkodzenie-zużycie polega na tym że utracone zostało wyważenie części. Podobno da się z tym jeździć jakiś czas pomijając komfort jazdy. Ale mogę się mylić
czyli nie panikuj bo to sprzęgło komplet 550 600 pln