stoje i jade
stoje i jade
to chlopie zdejm ten pasek i wtedy posluchaj ,piszemy od dwoch dni o tym, a ty tylko patrzysz ,nie patrz tyle bo sie zakochasz ,zrób cos wreszcie
jak stoije i jak jade to glosniej przy dodawaniu gazu
Kolego, na takie rzeczy trzeba szybko reagować, bo jeśli to jest w rozrządzie to za chwilę możesz mieć silnik do remontu.
Jeśli na osprzęcie to pół biedy, ale też zdarzają sie przypadki połamanych wirników w alternatorach, czy nawet zerwanych pasków wielorowkowych wkręconych w rozrząd.
A od patrzenia to ten samochód się nie naprawi.
Pamiętam.
Ale naszemu koledze na pewno nie radzimy brać z niego przykładu.
Z drugiej strony to też trzeba zrozumieć kogoś, kto może pierwszy raz ma do czynienia z takim problemem i stara sie dowiedzieć czegoś na forum, zanim pojedzie do warsztatu lub zacznie grzebać sam. Tym bardziej, że nasz kolega chyba nie za bardzo się orientuje w zawiłościach napędów TS i to w dodatku 2,0, gdzie dochodzi jeszcze balans.
dokladnie pierwszy raz mam doczynienia z tym autkiem ale wezme i zaczne dzialac z tym dzis
u mnie też szumi i wybadałem że to jest alternator, a dokładnie łożysko w alternatoże. Narazie tego nie wymieniam bo jest ciężki problem z wyciągnięciem jego
a powiedz mi mam zrzucic te paski z rolek ale nie z rorzzadu?te plastik sciagam tylkko z paska tak a rozrzadu nieruszam tak:) i dam rade pozniej to wrzuccic ten pasek czy cierzko?
Nie paski tylko jeden pasek od urządzeń tupu alternator, klima itd.
Paska obustronnie zębatego od balansów nie dotykaj (przynajmniej na razie).
Aby zdjąć pasek nr 1 musisz zdjąć prawe koło, ściągnąć maskownicę i pod nią zobaczysz zestaw rolek. Będzie tam jedna rolka na małym "ramieniu" - to napinacz. Nakładasz na to ramię klucz (chyba nr 15) i kręcisz - odginając sprężynę i luzując pasek. Tylko nie kręć tej śruby w osi rolki, bo wykręcisz rolkę i będzie kicha. Dobrze robić to we dwóch, ale w pojedynkę też się da, ale trzeba zablokować klucz z napinaczem w pozycji "luźne". Poniżej masz foto gdzie są dwa rodzaje - z klimą i bez. napinacz i śruba od niego to nr 5 i 6.
powodzenia
Załącznik 44686