no ktos musi dac zarobić tym mechanikom:D
ciekawe ile ci policzyli za odkręcenie 4. małych śrubek?
Printable View
Tak można to zrobić samemu jeśli masz pojęcie o pisaniu programów sterujących ECU - jeśli nie to u każdego porządnego tunera. Po wyłaczeniu programowym i tak trzeba zawór zaślepic zaślepką pełną. W dziale 147/156/166/GT jest podwieszony temat o EGRze i tam są wszystkie informacje
A tak zaslepka wyglada w oryginale-Załącznik 44805Załącznik 44806
Czekaj bo nie rozumiem. To Alfa sama produkuje zaslepki EGR'a?? Chyba, ze to jest nie zaslepka tylko dławik, a w to miejsce wstawia sie blaszke bez otworow ...
Nie ma znaczneia czy zalozysz zaslepke z ASO czy ta z allegro - ta z ASO rozni sie tylko tym ze ma uszczelke i jest bardziej gietka i kosztuje wiecej. ASO sprzedaje to jako rozwiazanie serwisowe niwelujace skoki cisnienia i polega to na ograniczeniu ponownego przeplywu spalin do silnika. Cwiczylem obie zaslepki, wrecz mialem wrazenie ze na tej z alledrogo chodzi lepiej. Zalozenie zaslepki jest banalne - mozna oczywiscie to zlecic mechanikowi bo dostep do EGR nie zawsze jest latwy, choc nie da sie jej zle zamontowac. PO zalozeniu auto powinno lepiej reagowac na dole, jak zle reaguje to raczej nie kwestia zaslepki - moze sam EGR nie domagal wczesniej ? bo sama zaslepka nie wyeliminuje problemu jesli EGR byl niesprawny.
calkowite zaslepienie musi poprzedzac wylaczenie w programie EGRa, choc nie kazdy tuner chce to robic + zdania sa podzielone w temacie.
Moj blad,rzeczywiscie to bardziej dlawik,a nie zaslepka.Czesc jest oryginalna.7.50 eu.plus wysylka.EGR tez mam nowego,sciagnalem az z Londynu.Powoli rowniez bede sie zabieral za spogladniecie wglab kolektora.A zlozyc chce juz na nowym.
Wymontowałem zaślepkę i auto chodzi o wiele lepiej "na dole"... czyżby pierwszy przypadek kiedy zaślepka nie pomaga tylko bruździ??? EGR jest czysty.
Nie alfa tylko fiat - rozwiązanie znane już co najmniej od 7 lat -wszystko jest w tym temacie:
http://www.forum.alfaholicy.org/147_...rculation.html
Dziwny objaw. Ja w zeszłym tygodniu dokonałem przeczyszczenia i częsciowego zaślepienia EGR, zaślepką i uszczelkami z allegro. Zmiana w moim przypadku bardzo zauważalna jeśli chodzi o reakcje na gaz... Także odwrotny objaw jest faktycznie dziwny...