to jest temat rzeka w tym przypadku,większość powie iż nie pozostanie słuszny ale i są takie osoby które będą miały inne zdanie.Decyzja należy do Ciebie,ale pamiętaj-często Alfy nie lubią gazu.Cytat:
Napisał trigojunior
Printable View
to jest temat rzeka w tym przypadku,większość powie iż nie pozostanie słuszny ale i są takie osoby które będą miały inne zdanie.Decyzja należy do Ciebie,ale pamiętaj-często Alfy nie lubią gazu.Cytat:
Napisał trigojunior
Jak będziesz miał szczęście to zostanie słuszny ale jak nie bedziesz miał szczęścia mimo tańszej jazdy możesz żałować ze założyłeś gaz, przepływki w V6- tkach nie są tanie a nie lubią gazu a pozatym otwórz maske i zobacz jak jest pięknie (po założeniu gazu oszpecisz wygląd silnika :P ), poszukaj na tym forum znajdziesz wiele tematów dotyczacych zagazowania.Cytat:
Napisał trigojunior
Ja też miałem ten dylemat jeszcze 3 tygodnie temu zanim kupiłem moja alfke myślałem nad gazem ale kupiłem 2.5 V6 i w miescie spala 11.5-13 litrow benzynki więc trageii nie ma :)
Diesel kolego w 166 do roku 2003 ma silniki 136km,140km,150km więc nie jest tak źle:) Ja mam 140km i naprawdę jest czym jechać,tania eksploatacja,silnik nie jest za mały do tego auta,we wtorek wymieniam przepływke bo padła,ale to koszt 250zł poza tym nie wiele trzeba robić oprócz rozrządu,oleju i filtrów... ścigałem się nie raz z bmw 530d 193km i powiem Ci, że nie ma wielkiej różnicy,bmw nie ucieknie za nic, a jak jest zakręt to możesz śmiało wyprzedzać oczywiście jak są 2 pasy,mój wujek ma takie bmw i po dziurach lepsza jazda niż alfą,ale zawieszenie przez to miękcejsze i alfa w zakrętach wygrywa. Jeżeli będziesz zainteresowany jakąś 166 to pisz do mnie na priv lub na forum to możesz przyjechać,przejechać się się i mogę sprzedać bo pod koniec roku zmiana na model po lifcie... Żeby silnik JTD spalił 8l na 100km to trzeba kręcić go zawsze do końca,jechać ile fabryka daje i nie oszczędzać na obrotach wogóle,a moment obrotowy naprawdę niesamowity.
Wniosek:polecam silnik JTD 2,4 lub 1,9.
to 166 miała 1,9jtd??
jak się zdecyduję będę pamiętał o Twojej propozycji :wink:
nie, tylko 2.4 JTDCytat:
Napisał trigojunior
Może ktos przedstawic opinie na temat 166 z silnikiem 2.4 o mocy 175km??
z mojej AR166 110kw jestem bardzo zadowolony.zrobilem juz nia 32000km od stycznia tego roku i nic sie narazie jej nie dzieje.oczywiscie filtry i oleje na biezaco zmieniam :) pozdrawiam i polecam 2.4jtd 110kw chociaz te 175KM w tej nowszej AR166 musza pieknie smigac :)
No to musisz się ostro starać żeby schodzić do poziomu 11,5 litra przy takim silniku!Przy swoim 2.0TS chciałbym mieć na takim poziomie! Prawda jest zgoła odmienna niestety!Cytat:
Napisał QBA
2.0 TS 13L
2,5 V6 15-17L
3.0 V6 18-20L
Tyle te silniki palą na mieście przy normalnej jeździe!
11.5 litra to spalanie w mieście bez korków (godziny poranne i wieczorne bo w szczycie nie mam przyjemnosci jezdzić przez miasto) przy w miare spokojnej jeździe, przed podwyzkami cen paliw za 100 zł robiłem około 200 km.Cytat:
Napisał dasio
Przed kupnem tego auta tez bylem tego zdania co ty że będzie to straszny smok prawda jednak okazała się inna z czego jestem mile zaskoczony, a auto kupiłem z myślą wstawienia do niego gazu ale już zrezygnowałem
Morał: V-ki mimo swojej pojemności wcale nie muszą być paliwożerne i kropka . :D
pozdrawiam
Troszkę mnie dziwi to co napisałeś, bo w takim razie dlaczego instrukcja podaje spalanie w mieście 10,5l/100km . Po sobie widzę że ciężko to osiągnąć bo spalanie wychodzi mi 9 l, ale jak jest ciepło i klima chodzi na max są korki to spokojnie komp pokazuje 11 - 11,5 l - ale tu fakt trzeba się starać - ale aby osiągnąć poziom 8 l w mieście to mi się jeszce nie ρudało - chyba balon do nogi przyczepię :wink: , albo jeździsz po mieście z lepszym układem komunikacyjnym niż Olsztyn i masz mniej korków.Cytat:
Napisał alfaholik-Bioły