Raczej wtryski mają na to wpływ a nie wartość napięcia.
Printable View
Raczej wtryski mają na to wpływ a nie wartość napięcia.
Tak sobie jeszcze myślę , ze warto by było zacząc od sprawdzenia obrotów na ECU. Zdarzało się, ze obrotomierz nie wskazywał idealnie faktycznych obrotów. Spotkałem się z odchyłkami 100-150 obr. między wskazaniami ECU i obrotomierza na desce.
jeszcze trochę się pobawiłem i doszedłem do wniosku że kiedy załączam sprężarkę klimatyzacji na postoju wskazówka obrotomierza ani drgnie a na dodatek nie słychać reakcji silnika na włączenie lub wyłączenie sprężarki ? kilka dni temu wymieniłem olej filtry (oprócz filtra paliwa) i pasek wielorowkowy który właśnie napędza osprzęt (poprzedni piszczał na zimnym silniku, teraz cisza...) klima na pewno jest nabita bo nabijałem ją pół roku temu a niewiele z niej korzystałem.
aha dodam jeszcze że ostatnio przy włączonym silniku wyciągnąłem wtyczkę od EGRa i zapaliło się check engine ale po wpięciu i kilku odpaleniach zgasło i nie pojechałem na skasowanie błędu.
Coś mi się wydaje że ten aku mam słaby... i alternator ma dużo pracy i dlatego te obroty, zresztą niedawno się rozładował i go lądowałem przez dzień i noc bo auto tydzień stało nieodpalane i się rozładował... robię codziennie bardzo krótkie odcinki po których nie zawsze zdąży złapać nawet odpowiednią temperaturę.
Przy tej temperaturze na zewnątrz nie załączysz sprężarki klimatyzacji. Ma zabezpieczenie.
a widzisz :) mądra rzecz :)
Poczytałem trochę na innych forach i ponoć przy ujemnych temperaturach sterownik sam podnosi obroty... nawet po osiągnięciu 90 stopni w układzie chłodniczym silnika... zobaczymy jak będzie cieplej (kilka stopni na +) czy coś się zmieni... jak nie to trzeba będzie coś zadziać w tym kierunku...
Mimo wszystko powinieneś mieć obroty w granicach 800 góra 900 na minute na rozgrzanym silniku.
więcej jak 900 nie ma na pewno... myślę że na rozgrzanym 850 jest choć na zimnym jest tylko minimalnie więcej a wcześniej mi się właśnie wydawało że po rozgrzaniu silnika wskazówka równo na 750 była jak cieplej na dworzu było
Podłącz pod kompa i będziesz wiedział faktycznie ile ma obrotów. Wskazówka na obrotomierzu nie musi być miarodajna...
Przed chwilą przeglądałem logi 159 jtd 16v z 2007 i tam trzymała równo 800 na jałowym
ja tez mam tak ze jak jest zimno to po odpaleniu mam obroty ok.900-1000 ale po 5-10 minutach(bo tyle czekma az rusze) juz jest tak jak ma byc.Falowanie obrotow tez u mnie wystepuje ale doslownie takie minimalne wiec tym sie nie przejmuje.
u mnie jest inaczej... choć też zawsze po nocy czekam minimum 5 minut zanim ruszę ale od chwili odpalenia samochodu i po nagrzaniu wskazówka obrotomierza właściwie nie zmienia swojego położenia... jeżeli zmienia to dosłownie w granicach 50 obrotów. Czyli jak odpalę zimny to jest w granicy 875 obrotów czyli pomiędzy kreskami 1000 a 750 obrotów a jak się zagrzeje to może o troszeczkę spada ale nieodczuwalnie. a na pewno nie na tyle żeby wskazówka obrotomierza była przy samej kresce która oznacza 750 obrotów...
Zamówiłem kabelek na alllegro to sobie w przyszłym tygodniu sprawdzę jak to wygląda bo może faktycznie obrotomierz przekłamuje...