no tez sie dziwie.. wariata nie bede wymienial bo jest ok... to ma ktos jakies doswiadczenie z wymiana paska??
---------- Post added at 14:50 ---------- Previous post was at 14:36 ----------
:(
Printable View
no tez sie dziwie.. wariata nie bede wymienial bo jest ok... to ma ktos jakies doswiadczenie z wymiana paska??
---------- Post added at 14:50 ---------- Previous post was at 14:36 ----------
:(
Z calym szacunkiem ale ta metoda mozna conajwyzej lancuch w skladaku wymienic...
w dziale zrob to sam jest odpowiedni temat ale blokady miec trzeba i wariator jesli jeszcze nie klepie to zaraz zacznie.Jesli nie chcesz wymieniac mozna naprawic ale chcac odkrecic kolo rozrzadu
na ktorym jest wariator musisz miec blokady bo nie ustawisz tego potem
Dlatego wspominałem o pożyczeniu blokad. No ale zrobi jak będzie chciał.
narazie sie za nic nie zabieram,ale nie chce jeszcze raz pojechac do warsztatu a tam fachura nie bedzie sciagal pokrywy tylko pomaze korektorem i tyle... wlasnie tak samo wszyscy pisali na forum pumy, ze w pumie jest inaczej niz w innych autach i trzeba uzyc przyzadow.a okazalo sie ze wcale nie... co do wariatora to wymina go przy rozrzadzie to dmuchanie na zimne bo pozniejsza wymiana znowu kosztowna, ale mam znajomego co przy dwoch wymianach rozrzadu nie wymienial wariata.. teraz juz go czeka trzecia wymiana i dopiero teraz ma zamiar wymienic...
W JTS bez blokad to jak 6tke w totka :) Więc to Twoje ryzyko. Wariatora nie wymieniaj jeżeli go nie słychać, w JTS jest już bardzo trwały. U mnie 160tyś km na liczniku, a wariator oryginalny i nie słychać go nawet sekundę po odpaleniu ( no chyba, że jest -20, to wiadomo, że silnik kilka sekund poklepie, szczególnie na oleju 10w60 ).
wlasnie wrocilem z wymiany paska ... bylem w warsztacie w ktorym zajmuja sie tylko alfami i fiatem coupe... pasek byl zmieniany bez zdejmowania pokrywy zaworow i odkrecania swiecy... mechanik ktory to robil powiedzial , ze zabawa z blokadami jest dla niego zbedna. wiec to wcale nie jest jak 6 w totka, powiedzialbym , ze nawet nie jak jedynke w totka.
Ile cię to kosztowało i gdzie to jest?
Ciekaw jestem , bo tu na tym forum tak wszyscy chuchają na te swoje Alfiny i z takim namaszczeniem do nich podchodzą jakby to były przedmioty kultu a nie zwykle samochody , co prawda o wiele ładniejsze od innych ale dalej to pojazdy.
To teraz jak będziesz miał ochotę to załatw blokady i czujnik zegarowy i sprawdź sobie, jaka odchyłkę od prawidłowego ustawienia ma Twój silnik.
A potem w zależności od tego, co wyjdzie pojedź i nakop temu mechanikowi, gdzie chcesz.
A jeśli chcesz się więcej dowiedzieć o ustawianiu rozrządu w TS to niedawno toczyliśmy obszerną dyskusję na ten temat tutaj:
http://www.forum.alfaholicy.org/156/...rk_pomocy.html
Nie wiem jak w JTS , lecz w moim JTD mech blokady sam sobie "skręcił" - rozrząd wymieniony i Alfik pracuje nadal jak należy.
Gdyby musiał do każdego autka w którym wymienia rozrząd kupować dedykowane blokady podejrzewam że mijało by się to z celem .
Wystarczy wiedza i umiejętności.
Pozdrawiam:)
to spytaj Twojego mechanika czy wymienial kiedys rozrzad w ts:) ,to nie jest ta sama bajka