-
Nie zgodziłbym się ;)
Pomiar temperatury odbywa się pośrednio poprzez pomiar rezystancji czujnika, która zmienia się wraz ze zmianą temperatury.
Niższa temperatura -> większa rezystancja.
Wyższa temperatura -> mniejsza rezystancja.
Przetarcie przewodów sygnałowych może spowodować zmianę (spadek) rezystancji widzianej z punktu ECU, a co za tym idzie błędny odczyt bardzo wysokiej temperatury co przejawia się krótkim grzaniem świec.
Rezystancja czujnika Bosch 0 281 002 209 powinna mieścić się w zakresie od 2,351 do 2,648 kOM przy +20 stopniach C.
To tylko takie moje gdybanie, lecz jeśli masz jak to sprawdzić to myślę, że warto :)
-
z tego co wiem to kabelki od tego czujnika wchodzą bezpośrednio w tą dużą kostkę przy skrzyni(ta co łączy wiązke pod maską z wnętrzem)... same te kabelki są króciutkie i są ok ale ta duża kostka jest na zewnątrz cała zasyfiona takim olejowym brudem dość gruba warstwa... w sobotę odepnę poczyszcze i psikne kontaktem i zobacze jak bedzie...
-
no więc tak jak pisałem poodpinałem wszystkie kostki poczyściłem i napsikałem kontakta i świec dalej nie grzeje... jakieś pomysły???
-
Podepnij wszystko tak jak ma byc i sprawdz, czy w momencie przekręcania kluczyka (jeden raz) pojawia sie napięcie na świecach. Dojscie trudne, lecz można tam wejsc miernikiem.
P.S. Jaki tam masz silnik? Masz jeden wentylator na chłodnicy? Po wypięciu kosti z czujnika temp. powinien wentylator wystartowac z 2 biegu, bo będzie zanotowane nawet w ecu jako błąd. Po podpięciu fesa będzie to widac.
-
silnik 105KM... jak odpinam czujnik to wentylatory załącza... wczesniej załączalo tylko jeden bo od drugiego był spalony bezpiecznik... jak wymieniłem vezp to załącza oba...