Tak, ja zakładałem tyl w ASO - Valeo + wyświetlacz widoczny we wstecznym lusterku + sygnalizacja dźwiękowa + malowanie czujników pod kolor zderzaka. Jak chcesz podeślę Ci zdjęcia na prv.
Printable View
Podeślij na maila pankusp@poczta.fm. A jak to tak cenowo wyszło? Jak założyli w ASO to pewnie w garażu też będę sobie mógł założyć :P myślę że to kwestia zakupu odpowiednich elementów, podłączenia i osiowania proxi.
Właśnie znalazłem fajny film demonstracyjny:http://www.youtube.com/watch?v=lK8IZ8-gQAg. Cena tego zestawu nie mała bo ok. 650 zł ale pewnie i tak lepsza niż gdyby kupować oryginalny zestaw w ASO.
Mam oryginalne czujniki z tyłu i pełny komputerek pomiędzy zegarami. Czy w aso mi mogą bez wymiany całego zderzaka przedniego na przykład go powiercić i wstawić oryginalne czujniki parkowania, tak by wyświetlało się miedzy zegarami w trakcie działania? Jaki byłby łączny koszt takiej operacji?
Pewnie i mogą ale czy nie wyjdzie taniej samemu? Policz sobie za czujnik 120 zł x 4=480 zł + brzęczyk + robocizna ASO. Gdzieś na forum czytałem że ktoś zakładał u siebie, zrobił osiowanie i działało.
Chyba że nie masz możliwość do majsterkowania przy aucie wtedy zostaje ASO które sobie za to ładnie policzy.
Ja też chcę założyć tak jak w fabryce, mam już oryginalny zderzak z czujnikami i wiązką do nich, też szukam warsztatu. ASO ze względu na poziom ogarnięcia i dotychczasowe doświadczenia wolałbym ominąć, chociaż jeśli już to uderzyłbym do ASO Twardowski lub Carserwisu.
Ja mam auta bez czujników i noszę się z zamiarem założenia przód + tył, ewentualnie sam tył. Z tego co wyczytałem na forum i się dowiedziałem w ASO to:
ASO
1. Montaż na oryginalnych gratach przód + tył nie opłacalny wg. ASO - zderzaki + czujniki + sterowniki + wiązka + bodykomputer (wyświetlacz między zegarami) = kilka tyś zł.
2. Montaż nieoryginalnych zestawów (nie dedykowane, wyświetlacz dodatkowy, malowanie czujników, montaż) = ok 1,5k PLN,
Poza ASO
Kupno gotowego zestawu np. Valeo przód + tył - czujniki + wyświetlacz dodatkowy + malowanie czujników + montaż = do tysiąca PLN
Ponieważ muszę założyć zestaw przynajmniej na tył samochodu zastanawiam się czy następująca konfiguracja jest do zrobienia na oryginalnych gratach - gotowy zderzak z PDC + sterownik + głośnik + podpięcie pod światło cofania?
Czy ktoś tak zrobił w aucie bez czujników i czy taka opcja działa? Czy trzeba coś dorabiać, przerabiać, dokupić do tego?