a moglbys napisac czemu uważasz ze to tulejki? ma to jakis zwiazek z ON?
Printable View
Przyczyną słabego kręcenia rozrusznika upatrywałbym jak pisał kolega bonzaj - w luźnych tulejkach i (oraz) zużytych szczotkach. Bendix odpowiada za sprzęgnięcie rozrusznika z wieńcem koła zamachowego więc skoro kręci to odpada.
ale czemu przy -9 pali bez problemu a przy -11 to juz mogiła. Pare dni temu zapalalem przy -16 na dotyk. Po wymiane filtra paliwa wylało ON na ropro zrusznik i moze to spowodowalo problem, a moze jest to zwykły zbieg okolocznosci. Dlatego zadalem pytanie czy zle zalozony filtr paliwa, lub zalany rozrusznik moze powodowawac wyzje opisany problem:)
Źle dokręcony filtr ON, to możliwość zapowietrzania się układu paliwowego. Zapowietrzenie, to kłopoty z odpalaniem
---------- Post added at 21:53 ---------- Previous post was at 21:43 ----------
Odzi, a czy po wymianie filtra ON jeździłeś autem?
tak na stacje raz i do markietu
to w lutym wystarczy! jeżeli paliwo nie cieknie to filtr ok, jeżeli by się zapowietrzał przy filtrze to temp. nie gra zasadzie roli , natomiast na luźnych tulejkach jest duży opór do pokonania, rozrusznik chodzi wolno pompa nie robi ciśnienia i finał znamy
No to zapowietrzenie raczej odpada. Wydaje mi się, że rozrusznik dopomina się małego remontu. Kilka dni temu przerabiałem podobny temat a Astrze mojej żony. Auto odpalało bez problemów przy kilkunastostopniowym mrozie. Niestety, w ubiegłym tygodniu Opelek pojechał na holu z powodu nie odpalenia przy -20. W warsztacie, po podłączeniu akumulatora dodatkowego mechanik stwierdził, że rozrusznik kręci zbyt słabo i wymienił tulejki i szczotki. Teraz autko odpala bez problemu.
mozliwe ze rozrusznik, sprawdzilem jeszcze cisnienie na listwie cr i jest wzorowe (silnik byl gaszony 6 godzin temu), Jak z rana bedzie bedzie wzorowe to moge wykluczyc za niskie cisnienie podawane przy rozruchu.
Pozostaje jeszcze kwestwia swiec wiem ze jakas jest walnieta bo co uruchomienie mam blad p0380. Tylko z trzma bella powinna odpalac bez problemu(w zeszłym roku tak bylo). Macie jakis dobry opis jak przetestowac swiece zarowe bez ich wykrecania?
Najprościej zmierzyć rezystancję
---------- Post added at 22:33 ---------- Previous post was at 22:31 ----------
A mniej elegancko, podając prąd na każdą ze świec bezpośrednio z aku
ta mniej elegancka metoda wymaga wykrecenia swiec ale czy mozna ja stosowac do kazdego rodzaju swiec?
a rezystancje, bez wykrecenia rowniez trudno zmierzyc bo dostep ciezki:)