Czy ja pisałem coś o miedzianej szpilce? I co ma "szpilka" (część gwintowana styku) do bendixu?
Printable View
Czy ja pisałem coś o miedzianej szpilce? I co ma "szpilka" (część gwintowana styku) do bendixu?
nic nie wyło, nie przygasło nic przecież piszę, nowe aku, po fajce nerwowej :) zakręciłem i pojechałem... już miałem stukać bo szczotki...
Myślę, że są dwie możliwości: zawieszone szczotki lub kończący się automat rozrusznika (elektrowłącznik).
tak czy siak kolega powinien się tym zająć bo może go to spotykać coraz częściej i kiedyś może już nie ruszyć.
no tak myślałem ,że nie oszukam :)
czyli co kupić używany i wsadzić czy rozbierać swój i regenerować?robił to ktoś? jaka to kasa? cena rozrusznika na alledrogo zaczyna sie od 40 zł..
Ja regenerowałem swój rozrusznik do ts przy okazji remontu silnika. Rozebrać wszystko wyczyścić nasmarować, nowe tulejki, szczotki, komutator przeszlifować i tyle. Koszty groszowe. Ale generalnie trzeba rozebrać rozrusznik by obadać w jakim jest stanie, jeżeli komutator jest wypalony to nie opłaca się tego robić. Wtedy lepsza jest opcja używki ale ja bym również rozebrał i ewentualnie zrobił co trzeba przed montażem - przynajmniej tulejki, z tego co pamiętam to wchodzą trzy - 2 grubsze i jedna cienka.
No ja tez proponuje najpierw rozebrać i popatrzeć, szczególnie że szczotki nie drogie a używkę to masz :D.
PS: Pangien dla pocieszenia: mnie tez to czeka, zima nie oszczędza naszych rozruszników :). Z tym że u mnie to bendix się cofa i rozrusznik nie kreci kołem zamachowym (ale to na szczęście przy ponad -20 więc poczekam z tym do lata).
Sprawdź kable przy rozruszniku przekreciłeś i po czasie załapał kiedy sie rozgrzał styk sprawdż prądowy kabelek od elektromagnesu czasem to może być przyczyną
ale napisałes to:
a bendiks wypycha koło zębate rozrusznika i także go załączą
Pangien
koszt regeneracji racjonalnej to około 160 zł
o swoim wiesz co jest wart a używka pochodzi 10 lat a może 10 dni i też padnie
jak masz pojecie jakieś o elektryce to możesz podziałać jak nie to oddaj to gdzieś do zakładu
coś tam robiłem już przy autach ale elektryka to zagadka dla mnie....
oddam to cholerstwo chociaż już dwa dni chodzi i ani śladu po tej "awarii"