-
mam właśnie tak samo jak opisuje te tematy na temat egra czytałem jak i również na temat kolektora ssącego : jak wymieniałem rozrząd do wyczyściłem kolektor listwę i do sedna egr tak częściowo bałem się zalewać go jakimś zmywaczem żeby czegoś nie pogorszyć ale nadal czuję takie objawy jak opisujesz brak dołu 2 tyś obr. i strzał turbiny i wbija w fotel ( czy oprócz tych objawów możne jeszcze inaczej sprawdzić czy egr jest do wymiany i jeśli możesz napisać ile cię kosztował regenerowany egr czy może swój regenerowałeś jeśli tak to za ile.....)
-
Wymontowałem Egr, po odkręceniu aluminiowej części sprawdziłem, czy metalowy trzpień cewki czy się rusza, niestety zapieczony. Wcisnąłem na siłę złożyłem, dodatkowo między Egr a silnik włożyłem zaślepkę wyciętą blachy(musi być gruba 1mm wystarczy). Jazda próbna, nie to auto! Alfę kupiłem u Tomka, przesłał mi zregenerowany Egr za ...(nie wiem czy mogę powiedzieć, skontaktuj się z nim), po wymianie odesłałem swój Egr.
Ps. jeździłem z Fes-em podpiętym i pokazywał otwarcie i zamknięcie zaworu Egr (czyli wszystko ok) a jednak był uszkodzony.
-
zrobię tak jak piszesz spróbuję się skontaktować z Tomkiem mam do niego nie daleko może on będzie umiał stwierdzić czy to właśnie Egr ...z góry dzięki za pomoc .....bardzo się przydała.....
-
Cieszę się, że mogłem pomóc, nie chcę Cię załamywać, ale gdyby Egr okazał się ok. to pozostaje zmienna geometria turbo.
Tomek na pewno Ci pomoże.
-
błąd p 2002
witam, zaświeciła mi sie kontrolka żółta od silnika, pojechałem do mechanika i skasował mi kod błędu p2002 jednak nie wiedział od czego to jest i nic poza tym nie zrobil,wie ktos moze co znaczy ten kod i gdzie moge szukac usterki??? AR 147 1,9 jtd 2008r.
-
Odkopię trochę ten temat mam też błąd p2002 ostatnio skasowany auto odzyskało moc 2 dni trasa i znowu błąd powrócił ;/
-
Witam. Jak w temacie, app Torque pokazuje błąd p2002 a FES p1206. Od jakiegoś czasu mam takie same objawy silnikowe jak wyżej, świeci chec engine 3 tyś obrotów i wielki muł. Ostatnio zrobiłem trasę 800km i regeneracja się nie załącza. Na FES regeneracja wymuszona nie idzie, zle warunki do przeprowadzenia testu. wszystkie warunki spełnione, temp chlodziwa itp. Kilkukrotnie probowalem i zawsze efekt ten sam, zle warunki do.... Dodam jeszcze że przed wymuszonym wypalaniem jest krótki test który mówi jasno o zatkaniu dpf i do konieczności regeneracji. Zauważyłem jeszcze że pod maską miedzy silnikiem A sciana grodziowa, niedaleko zbiorniczka od płynu hamulcowego coś syczy, wcześniej tego nie było.
Pomożecie?