wniosek: to pewnie byla elektroniczna przepustnica i padl jakis ukladzik i tyle (nie ma co naprawiac)
Printable View
wniosek: to pewnie byla elektroniczna przepustnica i padl jakis ukladzik i tyle (nie ma co naprawiac)
A co sądzicie o różnego rodzaju specyfikach służących do czyszczenia układów dolotowych, w tym również przepustnicy i silniczka krokowego. Chodzi o specjalnego do tego celu spraye. Czy to jest skuteczne i czy to jest bezpieczne?
Pozdrawiam.
- Rafał
Jak wymontujesz przepustnicę i nie zalejesz elektroniki to w zasadzie możesz użyć wszystkiego co rozpuszcza nagar .
z samom elektroniką to radzę bardzo ostrożnie i tyko środki przeznaczone do czyszczenia potencjometrów.
Jak kupiłem swoja alfę to w przepustnicy było nagaru ze 2 mm. :evil: Usunąłem to środkiem firmy loctajt do usuwania uszczelek... (taki miałem w garażu) a elektronikę tylko przedmuchałem sprężonym powietrzem i problemy z obrotami jak ręką odjął.
Podpowiem jeszcze iż przepustnicę można demontować tak jak poduchy; tj. na wyłączonym zapłonie i nie wolno włączać ponownie zapłonu aż przepustnica i wszystkie kable do niej zostaną z powrotem podłączone.
pozdrawiam
alces1,
Ja uzywalem srodka STP Carb spray do czyszczenia gaznikow i przepustnic
Wszystko poszlo OK Trzeba tylko uwazac zeby nie nalac tego za duzo bo zadusimy silnik
U siebie elektroniki nie ruszałem a sama przepustnicę wymyłem benzyną ekstrakcyjną za pomocą pędzelka. Wygląda jak nowa.
Mam takie pytanie, czy używał ktoś do czyszczenia przepustnicy i kolektora dolotowego specyfików tego typu ?
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5891968995&reco_id=e2b8763d-c034-11e5-8413-02dbbc1ee91f&ars_rule_id=201&ars_source=ars&ars_so cket_id=16
wyglada ciekawie ten spray, jak juz sie zdecydujesz to pamietaj zeby nie odchylac paluchami tej lopatki, jak juz bd chciał psiknac dalej to niech ktos ci wcisnie pedał gazu
Nigdy nie byłem przekonany że czyszczenie dolotu sprayem to dobry pomysł zawsze się bałem że po takiej akcji wtryski może trafić bo w końcu sadza leci dalej a wtrysk nie bardzo lubi takie brudy
Ja używałem tego środka LM do czyszczenia kolektora. Czy wyściło? Nie wiem. Podczas aplikacji z wydechu leciał siwy/szary dym, więc podejrzewam że coś tam na pewno rozpuściło i przepaliło. Praca silnika jak i korekty paliwa takie same po jak i przed użyciem. Stosował em profilaktycznie...