Widziałeś budowę popychacza i sposób regulacji luzu w 8 zaworowym TSie? Zresztą po co pytam, jakbyś widział nie pisałbyś dyrdymałów ;]
Printable View
Dokładnie, też się zastanawiałem czy można je zeszlifować ale krzywki nie popychają ich bezpośrednio i tak jak Grzesiek napisał jedyne co na nie działa to nacisk. Zresztą sam się o tym przekonam jak będę mierzył swoje za jakiś czas jak się wszystko dobrze dotrze i ułoży.
Szlifowanie można zrobić na 100% - zamówiłem 2,60 mm i szlifnę do pożądanej grubości.
Bez problemu da sie szlifować ja tak robiłem i nic sie nie działo złego
Powiem więcej, musiałem użyć tych pastylek od 8V ts'a w mocnym dołądowanym Volvo aby podnieść szklankę do góry po obróbce wałków rozrządu i musiałem wtedy każdą szlifować na wymiar, pokusiłem się o odwiedzenie znajomego warsztatu zajmującego się wszelką obróbką materiałów, wyszło że pastylka jest wykonana w całości z jednorodnej stali i hartowana, zarówno nie obrabiana powierzchnia jak i po obróbce przez szlifowanie ma twardość ~70HRC, szlifować śmiało.
Wałek rozrządu po procesie azotowania ma twardość 68-73HRC jeśli kogoś to interesuje.
i niech ktoś jeszcze napisze że 8v to przestarzała i słaba konstrukcja :D
Czy tuleje w 8v są czymś pokryte (np. chrom)? Bo nie wiem czy przy odświeżaniu silnika zrobić honowanie.
Z tego co ja wiem to są pokryte chromem.