-
Rozumiem jakbym założył wahacze górne firmy typu "Fast" (nikogo nie urażając), ale wahacze TRW powinny trzymać parametry bez żadnego ale. Póki co wymienię poduszki amortyzatorów, bo po ostatnim wpadnięciu w dziurę prawą stroną, coś mi się tłucze w prawym przodzie, a na niczym nie ma luzu (wahacz dolny, górny, łącznik stabilizatora, drążek, końcówka) więc za dużo winnych już tam nie ma. Dźwięk podobny do obijającego się z tyłu stabilizatora (oczywiście mam do niego nowe gumy tylko ta robota mi się nie widzi). Na wymianę amorów i sprężyn póki co nie mogę sobie pozwolić, bo jestem świeżo po wymianie magla. Na wiosnę do 18-stek spróbuję założyć krótsze springi i zobaczę czy coś się wtedy zmieni.
-
a sanki nie są trafione?przesunięte? w końcu dolny wahacz je do nich przymocowany. w poznaniu jest firma która mierzy budę od dołu laserem .Miałem taki problem z clio . po wymianie sanek problem znikną .
-
Gdyby sanki były uszkodzone to wartości kątów nie byłyby prawie tak samo odległe z dwóch stron od wzorca.
-
Ja mam krótsze sprężyny eibacha -30. Zjadało mi opony jak kupiłem auto, wymieniłem wachacze góra i dół jakieś dwa lata temu i dalej zjada opony. Amory wymieniałem pół roku temu na kayaby. Na lato mam orginalne koła od alfy 17cali 225/45. O dziwo na zimówkach orginalnych stalowych kołach 16cali rozmar 195 na coś tam jest o.k. Drugi sezon na nich śmigam i nie widzę żeby coś ścinało. Też się zastanawiam jak ugryźć ten temat.
-
Kolego skopek, faktycznie kąty pochylenia kół z przodu są konstrukcyjnie ustalone i brak jest regulacji, ja by dokładnie ustalić kąty z obu stron zastosowałem dopasowane (odpowiednio skrócone) tulejki dystansowe przy mocowaniu whacza dolnego z przodu. Tulejki te skróciłem o 2 mm (na tyle można było) i podkładkami zostały ustalone dokładne kąty pochylenia kół z przodu. W moim przypadku ten zabieg skorygował pochylenie o 25'. Oczywiście potem trzeba ustawić prawidłową rozbieżność kół przednich na 2mm +/- 1mm.
-
Jest to jakiś sposób lecz mnie bardziej zastanawia przyczyna złych kątów.
-
Po wymianie sprężyn na eibach -30 mm zero różnicy. Wymieniłem opony z przodu i pojawiło się charakterystyczne buczenie bieżnika zwłaszcza przy hamowaniu (pewnie ze względu na złe kąty pochylenia). Nadal nie mam pojęcia co z tym zrobić i ewentualnie które wahacze nie trzymają parametrów :(