-
Jeśli chodzi o podstawę filtra to w samochodach z chłodnicą oleju takowa jest fabryczna.Należy tylko wykręcic filtr,odkręcic podstawę i przewiercic,nagwintowec.Zwrócic uwagę na usytuowanie czujników,co by potem nie kolidowały z blokiem czy miską olejową.Druga sprawa to cena tej podstawy jest szokująca.Lepiej poszukac na szrocie silnika od fiata.lanci alfy.Na pewno Tipo 1,9TDS miał taką.Czyli szukac z tej rodziny silników.Pozdrawiam.
-
ja u siebie chciałem robic z czujnikiem w miejscu bagnetu. Na nowych gratach ok 300 pln to wyjdzie. Czujnik jest praktycznie nieosiągalny. Pół dnia dzisiaj na to poszło. Wiec trzeba bedzie jakos inaczej zadziałac
-
Zauważyłem że takie czujniki posiada Alfa 155 z silnikiem 1,8 TS jednak jeszcze nie wpadłem na trop jak te czujniki tam są montowane,
ps. czy ktoś z was ma pojęcie czy trudno byłoby przeszczepić zegary od Alfy 155 do Alfy 146? Pytam bo w 155 sa fabrycznie wmontowane zegary od temperatury i ciśnienia oleju.
-
zczynam od nowa ogladać paten z podkładką pod filtr oleju. w sumie sprawa byłab y bardzo uproszczona jak by mi ktos wyjasnił w co dokładnie się to wkręca i jak stamtad wyprowadza się jakies kable czy coś?
http://www.rpmotorsport.pl/auta/prod...23940f66336ef2
-
Ta podkładkę wkręcasz jak normlany filtr oleju. Natomiast do tej podkładki na głowny otwór przykrecasz filtr.
Z podkładki wyprowadzone są otwory w które możesz wkręcić czujniki ciśnienia, temperatury oleju. Potem przewody od tych czujników doprowadzasz do zakupionych wskaźników.
-
hmm... ciekaw jestem jak to naprawde wygląda z uniwersalnością tej podkładki. Czy np gwintu nie trzeba bedzie przerabiać czy coś. Mam nadzieje że nie bo chyba zaryzykuje i sprawie sbie to urządzenie. Dorwe wieczorem swoje autoi zobacze gdzie ja mam filtr oleju. Dostałem od Szefa wytyczne gdzie go szukać wiec postaram się go namierzyć:)
-
Pamietam że w 145 w TS był gdzies z przodu silnika, wiec u Ciebie też tak będzie.
Napisz do sprzedawcy tych podkładek czy bedzie pasowala do 156
-
jest zasadniczo problem taki że sa w intercarsie różne podkładki pod filtr oleju z róznymi gwintami do wyboru:
- GWINT 3/4-UNF16
- GWINT M18-P1.5
- GWINT M20-P1.5
Ktos wie który z nich bedzie pasował??
bo znalazłem info o filtrze oleju:
Informacje Inter Cars o towarze
indeks: 0 451 103 300
nazwa: Filtr oleju
opis : BOSCH filtr oleju FIAT MAREA/PUNTO;ALFA 1.8/16v
producent: BOSCH
Gwint łączący: M 20 x 1,5
Czy to oznacza że podkładke mam kupić z tym gwintem który podkresliłem?? Czy nie ma takiej zalezności??
dzieki
-
Witam ponownie.To oznaczenie gwintu to mocowanie samego filtra oleju.Sama podstawa (Tipo) przykręcona jest tylko nieco dłuższym nyplem tzn.o wysokośc podstawy.Niestety nie pamiętam czy gwinty były takie same,czy w bloku (wejscou) jest inny.Ale tak jak pisałem wcześniej.Warto poszukac tej podstawy.A każdy ślusarz będzie wiedział jak ja przerobic pod "twoje" czujniki.
-
tu mam instrukcje montażu zegarów. natomiast wciąż nie znam wielkosci tej śruby zamiast której trzba wsadzić czujnik
http://kgb.alfaromeo-bg.com/gotcha/1...on%20Guide.pdf