5 biegów w 166 jtd to rzadkosc, 99% ma 6
hehe 2.0ts ogladałes w złym stanie, znaleźć jtd zadbane to jest dopiero wyzwanie...
Printable View
Ok to dobra wiadomość, a jak żywotność? 300kkm JTD nie staszne?
2.4 jtd to nie TS , zrobi i pół miliona jak mu licznika nie cofną 3 razy.
Weź sobie kogoś z kim pojedziesz przy zakupie '' nic nie widać '' pod wpływem emocji :) i pamiętaj o rzetelnej obsłudze żeby się nie zrazić do Alfy Romeo nie dawaj dziadom grzebać to bardzo udany wóz.
Fajnie się czyta taki temat:)
Co ja mogę podpowiedzieć jako użytkownik JTD. Polecam sprawdzić turbo czy dobrze ciągnie i czy nie przeładowuje. W następnej kolejności sprawdziłbym na ciepłym silniku czy nie słychać dziwnych dźwięków spod maski na wysokości przedniego koła od strony pasażera gdyż zużyta pompa oleju lub napinacz paska nieźle warkocze a koszty nowych części są wysokie.
Tak jak poprzednicy napisali zawieszenie też jest dosyć delikatne i pierwsze skrzypienia w wilgotne i zimne dni oznaczają, że czas je wymienić.
W JTD warto też zwrócić uwagę na sprzęgło i koło dwumasowe. Koszt samych części to ok 1800 zł. Oznaki dwumasy to telepanie budą i szarpnięcia przy gaszeniu auta.
Sprzęgło przeważnie zaczyna twardnieć jakiś czas przed wymianą (u mnie już ok 16 tys jest twardawe ale dalej chodzi dobrze). Najlepiej podłączyć auto do FES-a i zczytać ewentualne błędy, sprawdzić ile wskazuje hodometr itp.
Zgadzam się z kolegą "Alfista" swoją szukałem 1,5 roku i to nie jest żadna ściema tyle czasu niestety to trwało, wiele rozczarowań i cierpliwości mnie to kosztowało - ciężko jest znaleźć zadbane JTD ale w końcu się udało, co prawda nie w kolorze w jakim szukałem ale w końcu musiałem iść na pewne odstępstwa bo nie znalazłbym chyba nigdy :) chciałem nero vulcano, a mam grantową :) reszta jest taka jak chciałem - drewno i szara skóra.
Także życzę Ci abyś się nie poddawał i szukał do skutku bo naprawdę warto.
O to bym się nie martwił bo chłodno kalkuluję i podchodzę do zakupu, pierwszy raz w życiu oglądałem a166 i w ciągu 10 minut widziałem/słyszałem/wyczułem około 10ciu wad, tak więc auto od razu odpuściłem bo przy dłuższych oględzinach i zdobyciu większej wiedzy w tym temacie wyszłoby że trzeba w auto włożyć kilka kpln na starcie.
Co do sprzedawcy, to powiedział że 2.0twinspark (takiego oglądałem) to najlepszy silnik w tej budzie LOL
No to to gratuluje sprzedawcy znajomości tematu :)