Jest zaraz w rurze wychodzącej z filtra powietrza - odepniesz bez problemów od góry
Printable View
Jest zaraz w rurze wychodzącej z filtra powietrza - odepniesz bez problemów od góry
Odpiąłem ten przepływomierz, no i jescze gorsze przyspieszenie niż z miernikiem. Wkręca się na obroty bardzo wolno, w zasadzie od 1500 do 2000 obrotów megawolno, jest zdecydowanie słabszy niż przed wypięciem przepływomierza, podczas ruszania czułem wręcz że wciskam pedał głębiej niż normalnie. Jeśli chodzi o spalanie no to chyba troszkę lepiej po wypięciu, bo po wkręcaniu do 4000 pokazało mi średnio 9 litrów. Dalej proszę Was bardzo o pomoc. Co mam teraz zrobić, czy sprawdzic ten egr, nie wiem gdzie on jest i jak się to robi.Cytat:
Napisał Bedboys
Oczym ty piszesz jakim miernikiem. JTD w zakresie 1500-2000 to prawie nie ciądnie...Cytat:
Napisał Marcin166
Wg mnie jednak troche ciagnie. Jak nie ciagnie wcale w tym zakresie obrotow to znaczy, ze nalezy wymienic przeplywomierzCytat:
Napisał Maciek-156
Chyba się nie do końca rozumiemy.Miernik przepływu powietrza, czyli przepływomierz.Cytat:
Napisał Maciek-156
Sprawa wygląda tak w momęcie gdy jest podłączony przepływomierz to występuje dziura w zakresie od 2800 do 3500 obrotów, szczególnie odczuwalna na 3 biegu. Wówczas od 1500 obrotów do 2800 rwie jak głupia a później klops. Po wypięciu przepływomierza znacznie słabnie w pełnym zakresie obrotów, to znaczy że słabo reaguje na pedał gazu nawet w zakresie obrotów od 1500 do 2800.
Kolego nie chcę Cię martwić , ale miałem dokładnie to samo. Opisywałem mój problem na forum. U mnie nie chciała ciągnąć przy 2600 obrotów. Zaślepiłem egr, wymieniłem przepływomierz ale okazało sie że to turbina. Miała ułamane łopatki. Oddałem do regeneracji.........i do tej pory mam kłopoty :evil: Jak tylko odebrałem ja z naprawy samochód wcale nie chciał jechać ( miałem problem do rozpędzenia się do 60 km/h). Oczywiscie oddałem ją do reklamacji i okazało sie że niby pękł w niej wodzik od zmiennej geometrii. Po naprawie niby auto jeździ ale nie jestem zadowolony. Ma bardzo słaby dół. Zaczyna ciągnąć dopiero od 2200 obrotów. Na turbinie z ukręconym wirnikiem było lepiej.
Kosztowało mnie to 1500pln ale zero zadowolenia. Mam zamiar wysłac turbinę do ekspertyzy do przedstawicielstwa garetta. Ciekawe czy mam dobrze dobrany wirnik?
pozdrawiam wszystkich mających problemy z turbiną.......ja juz po prostu wymiękam
Może nie zdziera, ale nie wiem czy poradzi tobie coś na ten problem. Byłem u niego niedawno i wymienił mi czujnik ciśnienia doładowania, problem istnieje jednak nadal - teraz jest mniej widoczny ale JEST (przesunął się na wyższe biegi i obroty)! Co na plus trzeba powiedzieć to powiedział mi o tym że nie wszystko jest w porządku kiedy przyjechałem odebrać samochód. Pan Kotowicz podejrzewa/proponuje wymianę przepływomierza (odłączę sam w sobotę i dam znać jak ciągnie). Zapytałem o EGR i niby jest oki.Cytat:
Napisał Alfamaniak156
W chwili wolnego czasu jeżeli to nie przepływka oddam samochód do serwisu Nagórskich w rozmowie telefonicznej okazało się, że właściciel posiada właśnie taką samą AR166 2,4 JTD. Może będzie lepiej. Mam nadzieję, że to nie turbina.
Aha też zauważyłem duże spalanie w mieście choć dużo stoję w korkach (11-13l!), na trasie jest znacznie lepiej 6.5-7.7 litrów.
Kolejna sprawa jako informatyk jeżeli czegoś nie potrafiłem zrobić klientowi (bo nie było wiedzy lub narzędzi) to nie brałem za to kasy. Przerażenie mnie bierze kiedy czytam o niekończących się kosztach (typu wymiana wszystkiego co się da) które niestety nie przynoszą spodziewanych efektów.
Piszcie o postępach. Mam nadzieję, że nie wymiękne. Wkurza mnie jak coś nie działa na 99-100%.
No to spalanie podobnie jak u mnie. No chyba że alfy tylko w Poznaniu tyle palą, albo my poznaniacy myślimy że dużo palą :-)
Witam ja mam 166 2,4 JTD jeśli chodzi o spalani w miescie to na pewno nie pali 11 - 13 ja jezdzę dziennie do pracy 9 km. i kom pokazuje gora 8,5 l i stoję też w korkach
pozdrawiam i zyczę szybkiej i taniej naprawy <hello>
To moja 2.0TS w Poznaniu od Katowickiej na Piątkowo (18KM) spala mi srednio 10,5-11 litrów, chyba cos za dużo ci bierze...Cytat:
Napisał sirpawel
Pozdrawiam