Czyli zdjąć z niej pasek i sprawdzicczy nie stoi na pompie?? A i jak zaczęło stukać to temp była w porządku
Printable View
Czyli zdjąć z niej pasek i sprawdzicczy nie stoi na pompie?? A i jak zaczęło stukać to temp była w porządku
Kurcze, tylko alfa stoi ponad 200km od domu :( A jak nie ta pompa, to co sprawdzić jeszcze, ściągnąć misę olejową?? Bo jutro pojadę to sprawdzić.
Bardzo możliwe że urwało korbę i paliwo poszło w kolektor ssący ale lepiej bedzie sprawdzanie od prostych rzeczy które mogły spowodowac awarię
Hmmmm, ale ja jechałem jeszcze tak parę kilometrów bo chciałem zjechać z autostrady, bo tam to strach się zatrzymywać i przez parę km dałó by radę tak na urwanej korbie?? Nie wyszła by bokiem?? Czyli jak nie pompa to wydzierać misę i patrzeć w środek silnika? Jak już silnik stanął to nie dało się zakręcić rozrusznikiem jakby był padnięty, a to nowy akumulator, więc odpada, że padł. W dodatku słychać było jak coś trze w silniku jak tak powoli kręcił rozrusznikiem.
Na urwanej korbie mozna jechać i nie zawsze wychodzi bokiem
Więc jak sprawdzę pompę i będzie git to wykręcam michę, nic innego mi nie pozostało
Dokładnie, modlę się o to :)Wszystko byle nie panewka...
Jak zdejmiesz pasek i będziesz sprawdzał czy kręci się koło pompy, spróbuj też zakręcić rozrusznikiem bez tego paska i sprawdź czy jest ten sam odgłos. Masz w ogóle płyn w układzie chłodzenia? Mnie się rozpadło łożysko pompy i po płynie została za mną tylko plama, w momencie. Stukało jak z sieczkarni, ale doczołgałem się jeszcze pod blok, bo stało się to na szczęście 500m od mieszkania i kiedy trachnęło - wiedziałem, że to pompa wody, bo kiedy jeszcze działała, jej koło lekko odbiegało od osi. (na dodatek wracałem wtedy od mechanika i powiedział, że z tym mogę jeszcze spokojnie jechać do domu - to była moja ostatnia wizyta u jakiegokolwiek mechanika :P) Bez paska pompa może się obracać, a blokować może się przy naciągniętym pasku.
Sorki, umknął mi post o tym, że sprawdzałeś poziom płynu :) Przy odpalaniu auta zapalała Ci się kontrolka ciśnienia oleju? Jeżeli czujnik jest odłączony i przewód nie zwiera się z masą kontrolka nie będzie się świeciła.