Przecież to nie jest stożek. Chyba się na lekcjach z geometrii nie uważało ;)
Printable View
Przecież to nie jest stożek. Chyba się na lekcjach z geometrii nie uważało ;)
czytając te wszystkie wypowiedzi rozumiem, że nikt nie ma doświadczeń z takimi sportowymi wkładkami...
Ja mam w moim TSie doświadczenie z takimi wkładkami.. Od samego początku jak zakupiłem auto przy wymianie zakupiłem wkładkę filtra BMC (odpowiednik K&N) i w porównaniu do zwykłej wydaję się że jest jakaś lekka różnica w przepływie.. jakby bardziej ochoczo się wkręcał co by się równało że pewnie ciągnie więcej powietrza.. W międzyczasie zrobiłem też paru dniowy eksperyment, kiedy czyściłem filtr BMC.. i naolejałem .. to na tydzień zakupiłem wkładkę firmy Pipercross który jest jakby z takiej pianki z dziurami zrobiona.. to ten wynalazek uważam za dno.. tutaj ewidentnie odczuwało się zmiane pracy silnika.. na niskich i jałowych obrotach chodził dość nierówno.. i miał spadek mocy.. na dużo wyższych obrotach czuć było że ciągnie lepiej niż z wkładką BMC.. ale więcej było wad niż zalet.. więc szybko wyleciał i wyczyszczony i naolejony BMC wrócił do auta.. i śmigam sobie dalej na nim..
W między czasie jak zastanawiałem się nad zakupem takiej wkładki gdzieś oglądałem test z którego wynikało.. że podobno pomiar na hamowni wykazał przyrost 4-5 koni.. jednak czy to nie jest na granicy błędu pomiarowego to niewiem.. może te 4-5 koni wpływa poprostu na lepszą kulturę pracy silnika co ja odczułem po zamianie z fabrycznego..
Ogółem ja jeśli zmienie (a mam nadzieję że to niedługo nastąpi) to na dolot z kwasówki ze stożkiem a obudowie carbonowej ;) ale jeśli dolot niedojdzie do skutku to to rozwiązanie idealne.. zużycie następuje bardzo powoli.. a zestaw do czyszczenia jest tani i wystarcza również na wiele razy.. jeśli ktoś kupował oryginalny (nie zamiennik) wkład filtra to z pewnością BMC lub K&N zwróci mu się po paru terminach wymian..
Ja u siebie mam dolot z kwsowki z puszka karbonowa oraz eleastyczna ryra doprowadzajaca zimne powietrze spod lampy.
Załącznik 51133
Wewnatrz jest stozek K&N
Z moich obserwacji autko zdecydowanie lepiej sie zbiera z "dolu" No i ten dzwiek jak wcisniesz pedal nie do opisania ;)
wystarczy, że przesączycie filtr i od razu macie problemy z przepłwyką która dostanie oleju i będzie zaniżać albo zawyżać odczyty..
po za tym nawet takie modyfikacje należy zakończyć remapem wtedy widać efekty a nie założyć i czekać aż same przyjdą.