Ja dodam od siebie że odpowietrzałem jak hamulce i okazało się że sprzęgło nie było odpowietrzone do końca.Pojeździłem trochę i samo się odpowietrzyło więc następnym razem zastosuję metodę Rafała bo ta hamulcowa w moich dwóch przypadkach zawiodła.
Printable View
Ja dodam od siebie że odpowietrzałem jak hamulce i okazało się że sprzęgło nie było odpowietrzone do końca.Pojeździłem trochę i samo się odpowietrzyło więc następnym razem zastosuję metodę Rafała bo ta hamulcowa w moich dwóch przypadkach zawiodła.
pytanie numer dwa....czy ktoś z was dobierał się do mechanizmu pod pod lewarkiem od skrzyni biegów??? Chodzi mi o te cięgna które idą w podwoziu za wydechem i osłona.... Ciężko się tam dostać?>> Po odpowietrzeniu i wymianie uszczelek wciąż nie mogę drugiego biegu wbić... Myślałem że to wina wysprzęglika :/
a wchodzi ci jak samochód nie jest odpalony ?
jak tak to kwestia odpowietrzenia zrób tak jak pisali tylko ze wyprzęglik zablokuj :P bo to potem o huja takie odpowietrzania
jak zablokować go???? Wchodzi bieg na zgaszonym.
jak naciskasz sprzęgło to robisz ruch przez dźwignię i porusza się docisk więc miedzy bolec wysprzęglika a tą dzwignię wpierdzieliłem kawałek płaskownika żeby zablokować .
Bo jak odpowietrzałem normalnie ze docisk się poruszał to jakoś nie bardzo mi to wychodziło.
spoko rozumiem...dziś to sprawdzę...to ma sens...dzięki...:D
Odpowietrzanie dzisiaj robiłem bo wymieniałm wysprzęglik powinno być tak. Zbiorniczek odkręcony odpowietrznik zakręcony.
1. Podpompować parę razy ręką wyciągnąć pedał.
2. Jedna osoba wciska do oporu pedał i trzyma a druga popuszcza lekko odpowietrznik nie musi wszystko wylecieć i zakręca.
3. Wyciągnąć pedał podpompować i punkt 2.
Ja robiłem sam i działa.
Jak wykręcić te pompę sprzęgła?
I do którego z tu wymienionych sposobów odpowietrzania najlepiej się zastosować?
metoda ta którą podał rafał155....
klucz 13->dwie nakrętki(masakra dostęp;))
wyjąć wężyk od płynu
wyciągamy tyle ile się da pompe...a że dużo się nie da to też prze...ane z dostępem
klucz 17 i żaba na pompe....lub coś w podobie...
a i jakiś pojemnik na płyn po zapaćkasz sobie podłogę w aucie ;)