-
Sprawdziłem u siebie na wiosce maja popychacze LUK do golfa3 1.4 w cenie cos 17 zł montował ktoś?
Co do wałków posiadam jescze 2 sztuki i teraz pytanie czy "gołym okiem" przy pomocy suwmiarki będę w stanie ocenić czy wałek jest dobry bądź wytarty?
i czy wałek z prawej strony jest identyczny jak z lewej?
-
niewiem czy będą pasowac ja jak kupowałem to wziąłem starą na wzór i pojechałem do sklepu i tam po wymiarach i chyba po krosach dopasowali ze od VW ale nie wiem od jakiego :( a co do wałków to u mnie to widziałem gołym okiem ze sa wytarte bo krzywki były bardzo zaokrąglone i niskie i chciałem sie przebujac do wyplaty ale złapalo mi wał na panewce i posuło mi plany kupiłem drugi silnik
-
LUK to INA czesc koncernu shaffler wlasciciela min marki ruville Ina luk itd. Kwestia numeru konkretnego popychacza
-
gdzieś widziałem te numery tu na forum, 'czeba' poszukać :P tudzież od fiata też coś pasuję :)
poszukałem i mam : http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...1_7_boxer.html
czy prawdę mówię, że jeszcze jest opcja na popychacze z daewoo?
-
Jeśli zna ktoś prawidłową wysokość krzywek to proszę o informację.
Zmierzyłem swój "zapasowy" wałek i krzywki kolejno od koła maja wysokość: 37,1 - 35,95 - 34,35 - 37 [mm]
Czy wałki z obu głowic są identyczne i można ich uzywać na przemian?
-
w boxerze sa 3 rodzaje wałków podaj vin to postaram się pomóc
-
-
A jeśli mnie pamięć nie myli to żeby zdjąć głowiczkę
Nie trzeba odkręcić 6ciu śrub od głowicy ?
Tych głównych.
Głowiczka faktycznie trzyma sie chyba na 4 kluczach 10tkach,
Ale 6 głównych śrub również ją trzyma i odkręcając je - automatycznie luzujemy głowice.
I tu do kolegi który lubi tak krzyczeć - nie wiem jak chcesz to poskładać inaczej - ale po mojemu odkręcając głowice wypada planować ją i wsadzić nową uszczelke. mimo że jej się nie ruszyło to jednak siły przy okręcaniu mogły ją ruszyć - tak mi sie na mój prosty chłopski rozum wydaje.
Co do rozrządu - pasek kosztuje 16.50 zł .. dla świętego spokoju założyłbym nowe
-
Podepnę się pod temat :)
W boxerze 8v wiadomo, nie trzeba wyciągać silnika żeby zdjąć głowice. A jak to wygląda w boxerze 16v? Również da się przeprowadzić tę operację bez wyciągania silnika? ;)
-
Kolego mattom ta glowica jest na dwa cylindry i nic jej nie bedzie jak sie bedzie trzymac na 4 srubach sam to rozbieralem wjec wiem poco robic sobie dodatkowe koszty i wcale nie krzycze :)