-
Z tym sprzeglem kolega dobrze podpowiada akurat,ja mialem jeszcze robote z poduszkami stabilizatora i dolne wahacze przy okazji tez sie zalapaly.Wysprzeglik rozpadl mi sie po zalozeniu skrzyni wiec sciagalem 2 razy...
wariator profilaktycznie mozesz u mnie zreperowac za grosze jesli masz czas na przesylke i robisz cos dalej a jak bys potrzebowal czesci moge podac jakies rady i zalatwic czesci w dobrych cenach
Z walem jesli nie da sie szlifnac to bedzie troche zabawy.Szukaj ew.silnika po strzale z paska.CF2 i CF3 maja taki sam wal ale inne tloki i inne drobiazgi
-
przechodziłem to samo.Zdecydowanie odradzam wymianę silnika , zrób sobie remoncik i to będzie najlepsze rozwiązanie.U mnie wal już nie nadawał się do szlifu na allegro udało mi się znaleźć w dobrej cenie w raz z panewkami 700 zł wszystko zostało zrobione.Suma jaka mnie wyniosła to 2800 zł .Pamiętaj remontując rób wszystko ja w jednej poleciałem na łatwiznę nie wysyłajać wszystko do sprawdzenia i tylko panewki zostały zrobione i z czymś tam 50 km przejechane i znowu łubut . Szybkiego powrotu do zdrowia alfki pozdrawaim
-
Przeglądając forum dotyczące TS-a nasuwa mi się pytanie: Kto następny? Od jutra postanawiam sobie:nie przekraczam obrotów powyżej 4 tys, olej wymieniam co 5 tys, a tak w ogóle to więcej jeżdżę Volvo:)
-
Sprawidzić ciśnienie oleju i wymienić panewki najwyżej prewencyjnie:)
bez przestady:) co zrobić ze tyle nasprowadzanych alf ma krecone liczniki albo zaniedbane silniki.. temat o przekręceniu panewki jest raz na tydzien srednio, a ile sie przekręcają nie forumowiczą, faktycznie epidemia;).
Ja cały czas szukam relacji pierwszego właściciela, który od nowości ma albo zna swoją alfe, i ile taka przejechala na panewkach? moze wymiana co 20 tys jak książka pisze tak zarzyna te panewki? i na zachodzie tak cierpią przez to?
Moje walneły przy 260 tys wg hodometru, 180 wg licznika;)
-
Niestety perypetie z Alfa ciąg dalszy dałem do mechaników którzy nie bardzo wiedzieli co z tym moim fantem zrobic rozebrali silnik na czesci pierwsze wkoncu sie wkurzylem po czekaniu 1,5 tyg na ogledziny i zostawilem u nich samochod a silnik w kartonach tj w częsciach przewiozlem do zaufanego mechanika Werdykt wydany przez szlifierza wał jest po szlifie jak nie po 2 generalnie nie nadaje sie do niczego dodatkowo nie ma jak po 2 miesiach od zakupu dowiedziec sie ze samochod byl składany pod sprzedaż śruba w korbowodzie prawie okragla ktos ładnie oszczędzał i kombinował.
Tu moje pytanie czy wszystkie wały do 1.8 T.S. są takie same czy musze szukać do tego modelu czy ewentualnie od 2.0 ?
// coraz bardziej myśle czy nie lepiej kupic używkę ?
-
Wał 1.8 z CF2/CF3 jest ten sam,
Z autopsji znam temat
Udalo mi sie kupic sam dol silnika akurat okazyjnie wiec poszukaj po alledrogo itp
Ten sam wal jest w stilo i coupe oraz barchetta 1.8 to moze uproscic sprawe poszukiwan ale ogolnie to deficyt z tym
Ja mam na pamiatke swoj wal ktory ew.mozna napawac i zregenerowac,4 korbowod wchodzi na 3 szlif niestety
-
ja tak od siebie tylko zasugeruję, napomknę byś panewki inne założył niż seryjne - ja mam dorabiane od turbo diesla, z całą pewnością dłużej polatają - 60 tys.km już za mną od remontu i odpukać wszystko ładnie chodzi.
-
Póki co nigdzie nie znajdzie sie dedykowanych pod ten silnik panewek ale po rozmiarze juz mozna cos dopasowac z typu "sputter" i tez bedzie ok
jak u kolegi wyzej ewentualnie panewki.pl
-
a ja w eperze znalazłem są wymiary podane i chyba na podstawie tego się dobiera :)
i są chyba nominał i I nie pamiętam czy II szlif też ale I na pewno
-
Np nr kat nominalu to glyco H1096/std i /0.25 oraz 0.50
Czyli sa 2 szlify a jak w eperze sa zwymiarowane to mozna cos wykombinowac,u szlifierza sie wiecej dowiesz