Mi też cos cyka na ciepłym silniku, mam 2.0 TD, tak koło 80-85 stopni.
Printable View
Mi też cos cyka na ciepłym silniku, mam 2.0 TD, tak koło 80-85 stopni.
no właśnie i co to może być?? jak byłem z tym u mechanika,ściągnał dekiel z silnika i stwierdził ze silnik w stanie idealnym (przynajmniej wzrokowo) no i co to może być??
sprawdze wersje QBA może coś w tym jest,
a TY BYkrak, w twoim dieslu jak tam jest z regulacją zaworów, masz to samo co w moim TS czy inaczej?? no i głośne to cykanie u Ciebie, bo u mnie nie da się tego nie usłyszeć
Mnie az pukał jak sie rozgrzal a na zimnym nic ,wymiana kompletu popychaczy z robocizna nowy olej uszczelki i takie tam 1500 zlp ;// silnik 1,4 ts ,chodzi teraz rewelacyjnie cichutko nic nie puka ,popychacze szybko padaja jak sie leje byle jaki olej np.przez poprzednich włascicieli ja mam przebieg 124 tys. i kwalifikowaly sie do wymiany
konieczna jest wymiana już całego kompletu, no bo u mnie tylko jeden puka
100 tys km to w zasadzie przebieg przy ktorym nie ma prawa stac sie cos takiego.winowajca jest olej lub jego(nie czesta)wymiana.temat jaki olej wielokrotnie poruszany na wszystkich forach AR.w zasadze zgoda jest co do trzech marek oleju MOTUL,AGIP,SELENIA. CASTROL z uwagi ze bardzo czesto jest podrabiany(to samo MOBIL)nie jest polecany.sam leje AGIP SINT 2000 i twierdze ze jest znakomity.silnik ma 136 tys i jest w stanie idealnym.Cytat:
Napisał Yyogi22
no faktem jest że gdy kupowałem moją Alfe to olej był syf, no a co z np ewentualną wymianą tego popychacza?? można wymienić tylko jeden, czy komplet trzeba??
oczywiscie ze mozna wymienic jeden.przebieg masz maly wiec raczej nie powinno byc problemow.no ale oczywiscie nikt nie jest w stanie na 100%powiedziec ze po jakims czasie nie wysiadzie jakis kolejny.ja bym zaryzykowal.pozdrawiam.Cytat:
Napisał Yyogi22
Popychaczy jest 16 żaden mechanik nie jest w stanie zdjagnozować który ,a rozbierac tak trzeba czy wymienimy wszystkie czy jeden
Aleście się rozpisali... Już odpowiadam... U mnie cyka jak stary zegar ścienny tylko szybciej i bez kukułki, mechanik właśnie rozkręcił mi silnik, mam jakies przecieki i mówi ze słyszy jakieś uderzanie ale chyba nie oto mu chodzi... Powiedział ze mam 2 wtryski do wymiany i to może być przyczyna uderzania, ale o cykaniu nic nie mówił, reszta wg niego jest w porządku, jak na razie... Zobaczę co mi powie jak znowu zadzwoni po przeglądzie...
A co do porównania TS z TD to popytam mechanika jak to wygląda, czym sie różni...
AHA P.S. Ktoś może się orientuje ile moze kosztować wymiana 2 wtrysków?? Ja sie dowiem jak zrobi całe auto, a tak chciałem podliczyć pare rzeczy... z góry DZIĘKI!
a co będzie jeśli narazie nie wymienie tego popychacza, grozi to jakąś poważniejszą awarią silnika??