kolego jak wymienisz olej w skrzyni to szybciej ja wymienisz niz bys tylko uzupelnial olej - zle ci nie radze, popytaj sie mechanikow na potwierdzenie, a dlaczego? to juz dluga debata
Printable View
kolego jak wymienisz olej w skrzyni to szybciej ja wymienisz niz bys tylko uzupelnial olej - zle ci nie radze, popytaj sie mechanikow na potwierdzenie, a dlaczego? to juz dluga debata
Ja miałem ostatnio problem ze skrzynią biegów w swoim 2.0 TD. Skrzynia zablokowała się na 3 i lewarek nie do ruszenia. Cięgna ok, sprzęgło ok, po zdjęciu i rozebraniu skrzyni okazało się że odkręciła się śruba zabezpieczająca jeden z wałków i wałek ruszał się na boki. Po dokręceniu śruby wszystko ok. Zapłaciłem 340zł. Ciekawostką jest że w ASO fiata chcieli 2500zł.:):):)
nie no w sumie u mnie olej w skrzyni był ostatni raz wymieniany w pomigliano d'arco w listopadzie 96r. :P jeździć jeździ ale żeby jeździł kolejne 16lat to wymienie.
w sumie po tej wiadomości to pewnie mnie tu zlinczują i wyklną :D
Dolej, bo skrzynia Ci padnie :P
JA u siebie w 155 wymieniłem 3 dni temu i skrzyni odżyła, wróciła mi do normalnego stanu czwórka, która lubiła zrobić psikusa... Ze skrzyni wyszło mi 1,8L, a wlałem na max 1,9L więc przez 15 lat ubyło tylko 100ml :) Osobiście zalałem Motula 75w90, polecam :)
Co do tematu to pewnie cięgna do wymiany, w wyszukiwarce powinno coś znaleźć, temat był wałkowany milion razy.
Mnie też unikał :P Ale miał jakieś problemy z cenami olei i nie wiedział, po ile ma sprzedać. A ja u siebie miałem dość tanio na miejscu więc niestety, kupiłem i wymieniłem :D