możesz się pochwalić co uciszyłeś, może się komuś przydać :)
Printable View
możesz się pochwalić co uciszyłeś, może się komuś przydać :)
W mojej alfie od -15 stopni C w dół jest kompletna cisza. Kiedyś myślałem że mam uszkodzone zawieszenie a po mocniejszym złożeniu tylnego oparcia głośne pukanie ustało. Jedyne rzeczy jakie mi przeszkadzają to popiskujące zegary i coś puka w środkowym słupku od strony pasażera. Czy może ktoś wie jak dostać się do środka tego słupka (wersja 3 drzwiowa)? Ja zapraszam do 4 letniej Toyoty Rav4 z przebiegiem 40 tys. km. Tam nie trzeba włączać radia. Plastiki klepią lepiej niż Najman.
Nie jeździłem octavia II, ani Rav4 ;D... za to jeździłem Lanosem (12 letnim, od nowości, Rodziców) i tam do dziś jest fajnie cicho, słychać normalnie muzykę... ;D
Posprawdzam sobie te rygle, dzięki. ;)
Simson, możesz się rozwinąć co Ci hałasowało, i jak się do tego zabrałeś, z pozytywnym skutkiem ;D.
W mojej alfie jak coś trzeszczało to gdzieniegdzie podkleiłem małe filcowe podkładki i po problemie.
Tylko czasem jest problem z tym gdzie to tak dokładnie trzeszczy/stuka, bo przyklejenie byle gdzie podkładki nic nie da... ;D
Swoją drogą, wyczytałem jeszcze, że przy hałasie dobiegającym z okolic słupka, bądź drzwi (jak kto słyszy), można obkleić np. taśmą izolacyjną tę tuleje na której zatrzaskują się drzwi, ona się lekko wyciera. Dziś tak obkleiłem taśmą i po krótkiej jeździe nic mi nie stukało ;). Zobaczymy co się będzie działo jak pojeżdżę przez tydzień.
Tylna półka stukała, bo urwało się jedno z mocowań więc podkleiłem filcowymi podkładkami :D. Słabo to brzmi, ale działa :P.
Tylna wycieraczka miała trochę luzu i piszczała w miejscu mocowania. Rozkręciłem i pomiędzy śruby, a karoserię powkładałem kawałki dętki, po czym dokręciłem dosyć mocno nakrętkami. (Uwaga przy ściąganiu tej plastikowej zabudowy wewnętrznej klapy, bo mocno trzyma i łatwo złamać).
W tylnej klapie, tak jak pisali już wcześniej trzeba jeszcze dobrze posmarować te odboje.
Srebrna listwa tylnej klapy się odkleiła i stukała więc poszło na silikon i trzyma bez problemu.
Zdarzyło mi się również, że głośnik w drzwiach się poluzował, ale to była kwestia samego dokręcenia.
Ja w tygodniu będę czarował z pozbyciem się skrzypienia tylnej klapy przez wyciszenie jakimiś matami pod plastikiem, i jakoś będę chciał się pozbyć skrzypienia tylnej kanapy, bo gdy na niej ktoś siedzi to nie jest za cicho ;D
Zdam relacje jak się coś uda osiągnąć... ;)
mnie do szału doprowadza stukanie z tyłu od strony kierowcy.... tak jakby półka podskakiwała ale już ją ściągałam i jeździłam bez niej a dalej huczy , nie za każdym razem ale do szału mnie doporowadza, nasłuchuje stale ( ale nie siedząc z tyłu niestety) , raz wsiadłam do tyłu i stukam,pukam,ruszam co może być obluzowane ale cisza :D
Nie mam już pomysłów a dostaje kota od tego ech
Może coś Ci stuka w którymś tylnym słupku, a mianowicie mechanizm od pasów (poluzowany?), mam u siebie ten problem w prawym słupku mi telepie na wybojach i strzelam że to właśnie od pasów. Możliwe że u Ciebie to samo.