jezdze na swiecach Magnetti Marelli i Denso i całkiem niezle sie spisują
Printable View
jezdze na swiecach Magnetti Marelli i Denso i całkiem niezle sie spisują
Wieloelektrodowe tak szybko nie wypalają się bo jest ich kilka. Iskra zas i tak jest jedna i przeskakuje nad najbliższą, najlepszą elektrodą. Poza mniejszym zużyciem nie maja żadnej przewagi, ponadto iskra jest w bok, a nie do dołu jak w przypadku pojedyńczej elektrody.Cytat:
Napisał provokator
Podsumowując "lepsza" iskra jest w jednoelektrodowych, ale elektroda szybciej się zużywa.
Dzięki za wypowiedzi, już się zdecydowałem zamuwiłem sobie komplet NGK srebro , zobacze jak mój alfiszon będzie na nich pomykał :)
mój pomyka NGK i jest git:DCytat:
Napisał Yyogi22
nie będziesz żałował,
pozdrawiam
więc sugerujecie żeby zamiast wieloelektrodowych wsadzić jedno? nie będę dodawał że takie jedno są duuużo tańsze... mi zależy głównie na jak największym powerze a niedługo mam zamiar zakupić...
no i w takim razie czemu w standardzie zalecają te wieloelektrodowe? tylko ze względu na dłuższą eksploatację?
Witam Wszystkich! Szybkie pytanie szybka odpowiedź: czy moge zastosować te świece :NGK BKR6Ek i BP6ES do mojego silnka? ( 1.8 TS, 144 KM, 98r) Prosze o szybką odpowiedź bo moge je kupić jeszcze dzisiaj za ok 80 zł komplet. Pozdrawiam
Jutro wymieniam świece - mam pytanie - jako total laik, czy NGK platynowe, które tak chwalicie, coś poprawią przy moim najgorszym silniku 1,6 TS? Słyszałam, że to coś daje w przypadku mocnych silników, a przy moim to nie warto. Nie wiem czy w takim razie decydować się na większe koszty. Pierwotnie chciałam wymienić wszystkie, ale mechanik sugeruje wymianę jedynie 4 głównych. Posłuchać go?Cytat:
Napisał Garos
Nie ma znaczenia jaki silnik, poza tym twój silnik nie jest najgorszy, nie wiem skąd ten osąd ;// Kazdy z silników zasługuje na porządne traktowanie, jak sobie to olejesz i swteirdzisz ze jest do niczego wiec nie warto w niego inwestować to niedługo bedziesz miała nielada problem jak cos Ci poleci...Cytat:
Napisał Majka
Jesli chodzi o to ile swiec wymienić to...bezapelacyjnie komplet...żadnych 4-ech, wymień wszystkie 8 sztuk i bedziesz spokojnie jeździła i z czystym sumieniem...to nie są zadne oszczedności...
Pozdrawiam 8)
Również jestem zdania że jak wymieniać to tylko komplet. Żadnych półśrodków. A co do tego jakie świece. NGK niby najlepsze i na wiekszy przebieg ale w razie braków w kasie to i championy są dobre (a tańsze), z tym że trzeba pamiętać o mniejszej żywotności.
Są mocniejsze silniki ot co, ale po wymianie świec idzie jak burza ... w zasięgu swoich możliwości oczywiście. Nie wiem jeszcze jak to się przełoży na spalanie, ale jestem póki co dobrej myśli. Więc - wielkie dzięki za porady! Nie muszę już mocno deptać. Zmieniłam serwis na "alfistowski" i jest taniej, lepiej i wreszczcie ktoś mi coś tłumaczy. Niestety padły mi amortyzatory i sprzęgło przezyje najwyżej pół roku... To te drogi łódzkie.Cytat:
Napisał Alfamaniak156