-
Tak jak mówi 75andrew155. Jeżeli szczelność okaże się wporządku i ciśnienie sprężania też. To olej może brac przez uszczelniacze zaworów.
Jeżeli bierze olej to rura wydechowa powinna być oblepiona olejem. Jednak jeżeli jest w aucie katalizator to zostaje on pozapychany olejem i tez bedzie to miało wpływ na wzrost spalania.
-
skoozi twierdzi ze na NGK auto pali jak smok a na BRISKACH jest super...slyszalem juz ze briski mocy dodaja...AR zaleca NGK i recze ze nie ma lepszych.pomiar cisnienia przy zuzytch pierscieniach olejowych nie jest miarodajny(olej uszczelnia)w bokserkach najczestrza przyczyna brania oleju i niebieskiego dymu sa zuzyte uszczelnienia zaworow.co do spalania to pierwsza rzecza jaka musisz zrobic to znalesc przyczyne swiecenie kontrolki.pozdrawiam
-
Dobra wiec tak...
bylem w serwisie, na komputrze wyszla sonda i najprawdopodobniej po jej wymianie wszystko wroci do normy, czyli i tak za duzo ale jakies 12l w miescie (DOPUSZCZALNE w boxerze)... u mnie sonda pokazuje zwarcie z masa czyli uszkodzony czujnik tlenu na BANK!!(sonda oryginalna 600zł, ciekawe czy sa jakies zamoeniki)
TEORETYCZNIE jakby komys cos takiego sie stalo to moga byc 3 rzeczy, czujnik temperatury komputera (mozna sprawdzic omomierzem na rezystancje czy jest dobry), przeplywomierz mozna srawdzic napiecie ale nie zawsze to jest miarodajne czyli wlasciwie nie da sie dokladnie sprawdzic (kupic nowy nalezy!), lambde moozna sprawdzic na przyzadzie za 50zł czy sygnal daje napiecie w granicach od 0,2 do 0,8V oscylacyjnie kilkaset razy na minute (poprawcie mnie jezeli jestem w bledzie). Potem nalezy wykasowac bledy i powinno pomoc.
To tyle o spalaniu natomiast wydaje mi sie ze zalanie oleju syntetycznego nie bylo dobrym pomyslem (wczesniej polsyntetyk) i poszly uszczelniacze na zaworach... i tu pytanie! MA MOZE KTOS INSTRUKCJE JAK SIE DOBRAC DO GLOWIC W BOXERZE? TZN CO TSZA POBLOKOAC GDZIE SA ZNAKI NA KOLACH ETC...
swiece nawet nie wiem jakie mam bo jeszcze nic przy nim nie robilem ale jak bede robil glowice to i rozrzad sie zeobi i swiece wymieni
jakby jakis klopot to na mail bo sie troche o tym silniku dowiedzialem przez ostatnie dni, pozdro........
-
moim postem Ci nie pomoge ale chcialem zapytac..u was tez jest taka duza roznica w spalaniu w miescie i poza nim?? w miescie mi ciagnie ok 10l a na trasie (np krakow zakopane) 7-7.5l jak na tyluletnie auto i jeszcze boxer to spalanie w trasie mega niskie ale w miescie tez by sie przydalo troszke zejsc :)
-
W Lancii Dedrze 1.6 w mieście mam 12l. , a na trasie 6-6,5
-
Witam
JA również mam problem ze spalaniem
mój boxer 1,4 pali 13-14l
objawy, sądząc po opisach innych, wskazuje na to że to sonda.
może ktoś mi poleci jakąś dobrą i niedrogą sondę :mrgreen: .
POZDRAWIAM
-
Barto ja mam na trasie 11 litrow, wiec nei narzekaj
-
zalezy jak sie cisnie jak dajesz 160-180 bez przerwy to wiadomo ze powyzej 10 i to grubo ale jadac 100-130 to spokojnie kolo 7 mi pali;)
-
Szczerze mowiac w mojej 145 nie wiem ile pali benzyny, ale GAZU na miescie maksymalnie wypila mi 16-18 litrów, po regulacji gazu spadlo do max 12 litrów.
Proponowałbym sprawdzic filtr powietrza, u mnie byl pekniety dostawał lewego powietrza.
Pozdrawiam
-