-
No nie wiem na jakim bo po kupnie auta jeszcze nie wymienialem. Wariator slysze, ale za chwile ucicha i zostaje to cos. I duze spalanie :( Pomozcie cos ze spalaniem. Temperatura mi bardzo powoli idzei do gory. Musze bardzo hartowac auto zeby sie cos podnioslo. Przy normalnej jezdzie nie ma szans zeby doszlo do 80
-
Więc warto zmienić olej...Ja powiem Valvoline Maxlife 10W40...Za chwilę Andrzej powie Motul 10W60 :P Oba wybory beda trafne. Jeśli bedziesz chciał troche poczytać o olejach to zamieszczam link do tabeli.
http://www.leszekknorps.republika.pl/oleje.html
Co do temperatury. To obstawiam termostat. Cały czas jest otwarty co uniemożliwia szybkie nagrzanie. Ma to wpływ na spalanie. Z takich dodatkowych rzeczy któe mają wpływ to: przybrudzony przepływomierz, przypchany filtr powietrza, wadliwa sonda lambda, przypchany katalizator(odczuwalny również spadek mocy na niskich obrotach), świece...
-
Ja powiem Motul ale 15W50 . 10W60Motula takiego nie znam i nigdy nie używałem to chyba olej do auta wyczynowego
-
Wiedziałem że Motul....pomyliły sie numerki :-) Jednak mimo to z tych olei bedziesz zadowolony. Mobil, Castrol i inne....Made in Poland omijam z daleka.Moge polecic jeszcze PetroCanada 10W40, ale jest drogi bardzo. Jednak nie zajmujmy sie tutaj olejem, bo na forum jest oddzielny temat do tego. Przejrzyj ta liste która podsłałem a coś wybierzesz.
-
Spadku mocy nie odczuwam, filtr powietrza mam nowy,na komputzerze jeszcze nie bylem zeby mi sonde zbadali i swiec tez nie. ALe co maja swiece do spalania??
-
Elektrody świec mogą być np. nadtopione, czy juz po prostu mało efektywne. Przez to mieszanka może być gorzej spalana.Nie wpływa to znacząco na wzrost spalania, ale w niewielkim stopniu może je powiększyć.
Odstęp między elektrodami może sie tez zwiększyć, a to wpływa na delikatną zmianę kąta wyprzedzenia zapłonu.
-
a ciekawe dlaczego zamiast panewek nie stosuje sie łozysk kulowych np
-
Dobre pytanie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Obciążenia....
-
dolozylbym do majkela ,,dynamiczne,, a olej troche to kasuje
-
No i ile by sie pojezdziło na takich łożyskach. Skoro na rozrządzie wytrzymuje ono mało, to co dopiero na wale.