Ja mam 194cm wzrostu i siedziałem normalnie, a co do sygnalizatorów to wystarczy stawać przed jak gdyby jedne samochód stał przed Tobą :)
Printable View
Ja mam 194cm wzrostu i siedziałem normalnie, a co do sygnalizatorów to wystarczy stawać przed jak gdyby jedne samochód stał przed Tobą :)
fakt...już się przyzwyczaiłem do pozycji za kierownicą...jednak w 159 siedzi się trochę inaczej :) co do sygnalizatorów masz rację, ale spróbuj w Warszawie stanąć w takiej odległości od linii zatrzymania...zatrąbią cię na śmierć :)
Wybrałeś wersję bez dziury w dachu :(, za namową kolegów podjeżdżam blisko i zerkam przez szyberdach :cool:
Co do wysokości mam 182cm i czasami dotykam głową sufitu, 190cm sobie nie wyobrażam, chyba na leżąco.
z szyberdziurą podsufitka jest jeszcze bliżej głowy ;) no nic...po prostu jest to auto sportowe a nie komfortowe :) ja już ogólnie się przyzwyczaiłem i znalazłem chyba w miarę wygodną pozycję chociaż nie lubię takiej "pół lezącej" pozycji za kierownicą
znalazłem takei informacje o fotelach z ostatniej generacji GTV, ponoć są niższe niż w 1 i 2 generacji. Zastanawia mnie fakt, czy da się przełożyć fotele z 3 generacji do 2 generacji ;) Dodatkowo na alafaowners znalazłem wątek w którym piszą, że można wyjąć jakiś dystans (10m) wtedy fotel się obniży o tą wartość...każdy mm w dół mile widziany ;)
Co o tym myślicie?
http://www.carpages.co.uk/alfa_romeo...1_16_04_03.asp
http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-...to-spider.html - 5 post ;)
i jeszcze jeden post o obniżaniu foteli...
http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-...-2001-gtv.html
pocieszający jest fakt, że to nie tylko mój problem :)
Hehe mam 186cm i niemam problemu natomiast z światłami to fakt -przedemna jest luka ale i tak nikt mnie niedogoni gdy zapala sie zielone nawet jakbym stał 3 miejsca przed swiatłami - dobra sprawa jest z małymi sygnalizatorami na wys 1,4m - super sprawa:)
Potwierdzam żę w Gtv po 2003r fotele niżej siedzą niż we wszystkich wcześniejszych wersjach, przypatrzyłem się na szyny i nie widać różnicy między starszymi, więc albo jest inaczej zaprojektowany stelaż fotela lub mocowania w karoserij są niżej?
myślę, że po prostu zauważyli, że fotele są za wysoko i fabrycznie nie montowali tych dystansów pod stelarzem. Ja mam trochę obawy przed rozebraniem foteli ;) znając siebie to po złożeniu zostałoby mi parę części ;) ale czy ktoś byłby skłonny podjąć się zadania wywalenia tych dystansów?
Witam, jestem nowy na forum, ale myślę że zacznę się rozkręcać i pisać. A jako że dłubię sam przy swoich samochodach to może i coś ciekawego kiedyś napiszę.Na dziś odświeżę stary temat.
Właśnie rozebrałem i obniżyłem fotel kierowcy. Wyjąłem właśnie te tuleje. I muszę powiedzieć że zmiana jest niezła. Też nie mogłem znaleźć sobie wygodnej pozycji za kierownicą, było jakoś wysoko. A może to nie fotel był wysoko tylko górna krawędź szyby za nisko. Takie przyzwyczajenie z vana.
Pracy nie jest dużo, jakąś godzinkę trzeba przeznaczyć. Lepiej w dwie osoby, żeby łatwiej ponaciągać skórę.
Polecam