-
nowoczesne technologie daja nam wybór.... ja w jednym mam na mp3 i sobie chwale, brzeczy ale wygodna obsluga :-) w drugim bede mial za to porzadny system na decku, zmieniarce i wzmaku..... obsluga do bani z uwagi na ograniczone mozliwosci zmieniarki i plyty CD, ale jakosc bez porownania ;-)
kazdy cos sobie moze wybrac w zależności od tego czy ceni wygode czy jakosc :-)
-
A nie można pogodzić obu w rozsądnych pieniądzach?:P
Tak jak pisałem - nie oczekuję jakości z muszli koncertowej. Ma to po prostu przyzwoicie, w miarę soczyście grać. Wybrałem parę gratów bez ładu i składu i liczyłem, że ktoś coś tutaj dopomoże, np. "słuchaj, ten wzmak jest do bani, zwróć uwagę na to i to, w tej cenie lepiej będzie grało takie coś".
Cały czas liczę, że ktoś kto trochę ogarnia temat napisze coś więcej o wybieraniu takich gratów :P
-
ale nie ma uniwerslanego wyboru :P jeden lubi takie brzmienie, drugi inne.... ja np. bardzo lubie brzmienie wzmaka Alpiny ze starej dobrej serii V12.... z jednostek centralnych jesli masz cos nowszego z mp3 wybrac to chyba clarion lub alpine... pionek zszedl troche z poziomu :/ ale i tak teraz wsio mejd in czajna :-( czasem trafiaja sie jednostki z rynku USA, sa lepsze jakosciowo zdecydowanie.... choc czesto bez RDS i wymagaja przestrojenia lekkiego tunera FM. Do tego jakas aktywna zwrotnica coby ladnie pasmo podzielic na basy i gwizdki i juz mozna grac ;-)
-
Mask, tylko jednostkę sterująca wymieniasz czy głośniki też? Ja się zastanawiam nad wymianą głośników, zwłaszcza, że u mnie brakuje "cykaczy" ;/ też brałem pod uwagę pionnera, ewentualnie alipine'a
-
Głośniki z przodu poprzednik mi zostawił przyzwoite. Gwizdki podobno też są, ale jeden gdzieś chyba się urwał, spadł, bo go przez tą małą siatkę/maskownicę nie widać, muszę rozebrać drzwi. Też brałem pod uwagę Pioneera lub Alpina, bo podobno grają najlepiej (jeszcze ew. Kenwood), ale Alpine odpadł, bo żeby korzystać w nim z zestawu głośnomówiącego na bluetooth to trzeba dokupić jeszcze jakiś adapter :/ Pionek ma wszystko w komplecie.
Ewentualnie może jeszcze dokupię jakieś głośniki do tylnych drzwi, ale te co są nie są takie tragiczne chyba. Powinno to w sumie jakoś zagrać, jak będzie osobny niskotonowy.
-
A co grało u poprzedniego właściciela?
-
Tego nie wiem, i nie wiem też jak grało :)
-
Yacek nie przesadzaj...Jak Mask by chciał " filharmonie w aucie to by musiał powymieniać wszystko włącznie z przewodami bo fabryczne nadają się do lampek choinkowych...Mask chce z tego co wywnioskowałem rozsądnego dzwięku za rozsądne pieniądze . Co do jednego się zgodze...Pionek zszedł z dobrej drogi...ale Clarion też ...Z komercji marketowej osobiscie polecam Alpine lub Kenwooda jakieś wyższe modele choć z tych firm nawet podstawowe modele grają dobrze...Grajki obu w/w marek mają fajnie wysterowany basik a w przypadku Alpina przy bardzo głośnym graniu bas sam schodzi do poziomu nie powodującego przesterów...MASK a jakie ty masz głośniki w Alfonsie???Bose??? Jak tak to i na samym grajku ( Alpine )będzie przedni efekt . Ja mam Bose z subem i po włożeniu Alpine 9882 grało bosko...Poprzedni właściciel miał założony Sony GT-500 - totana kicha...Dołożyłem monoblocka Magnata Xcite 801 + JBL 1204BR i auto zaczyna się samo rozkręcać:D ...Co do skrzyni ,którą wybrałeś - dobry głośnik - starej linii ale uważam go za lepiej grający niż mój z nowej linii mimo ,że słabszy....Podsumowująć Pionek :) + JBL :):):) . Da rade...jak nie jesteś audiofilem to w zupełności wystarczy....Zawsze możesz kupic zestaw Hertz do drzwi + skrzynia z JL Audio do bagażnika + radio Nakamichi +wzmacniacz Audison i nawet Yacek zakwiczy jak wlezie do twojej Alfy ale wtedy cenowo zachaczysz o połowe jak nie 3/4 warosci auta:D
-
O, w końcu jakaś konkretna wypowiedź :)
Dokładnie tak jak piszesz - rozsądny dźwięk za rozsądne pieniądze, tego oczekuję. Miałem możliwość posłuchania w moim aucie Pioneera jakiegoś 4400 czy coś takiego, z jakąś bardzo starą tubą Magnata i wzmakiem nie pamiętam jakiej firmy. Grało to tak w miarę dobrze. Jak podłączyłem z powrotem ori radio to szok, tego się nie da słuchać :P
BOSE nie mam u siebie. Za to mam jakieś porządne przewody VIBE słusznej grubości. Muszę dokupić tylko cinche, bo brak.
Jeśli chodzi o wybór radia. Alpine do działania zestawu głośnomówiącego wymaga dokupienia jakiegoś adaptera, więc odpada. Kenwood byłby pewnie OK, ale za radio z BT bez dziury na płytę w panelu trzeba dać 200 zł więcej. Warto? Różnica w jakości będzie duża?
Wzmacniacz - 2-kanałowy wystarczy, czy 4-kanałowy?
Wg Ciebie więc ten Pionek + ta skrzynka jest OK? A wzmacniacz do tego jaki w sensownej cenie byś wybrał?
Zauważyłem też, że coś nie styka czasem głośnik w prawych drzwiach przednich. Raczej trzeba zacząć szukać przyczyny w wiązce prowadzącej do drzwi?
- - - Updated - - -
A i jeszcze jedno:
Pisałeś, że skrzynia JBL jest OK, ale która, bo wkleiłem na początku dwie: GT5-12 czy CS1214 ?:)
-
Mask co do skrzyni to obie są nieoryginalne. Ktoś wkłada głośniki JBL do "czegoś" i tu sie zaczyna problem bo trzeba by było tego posluchac na zywo...Czemu? Bo głebokość basu ( jakość dzwieku skrzyni ) zależy od jej pojemnosci względem głosnika ale i od samego materiału...Najprosciej mówiąc - im cięższa skrzynia tym dzwięk jest lepszy....Oryginalna ( mała ) np. 1204 BR czy 1204 BP waży tyle ,że moja kobita jej nie ruszy z ziemi... Jak masz możliwość odsłuchu to obadaj. Bo potem sie okaże ,że "brzęczy , swiszczy" . Co do głosników to zawsze lepszy JBL niż Magnat czy pożal się boże Blaupunkt ,których skrzynie z głosnikami ważą tyle co zgrzewka papieru toaletowego.... Co do wzmacniacza to już zależy od ciebie - jak chcesz podłączać wszystkie głośniki to kup nawet 5 kanałowy . Z mojego punktu widzenia jak nie robisz sali kina domowego w aucie to kupiłbym 4 kanałowy i puscił 2 kanały na przód oczywiście po zwrotnicy i 2 kanały na mostku na suba ... Dzwięk i tak skierowany ma być w głównej mierze na ciebie więc po co utrudniać sobie życie:) ...Ale pierw załóż radyjko i zobacz do czego są zdolne głośniki w drzwiach , potem podłącz suba na wzmaku i ...kolejna rada - odetnij częśtotliwość na głośniki "drzwiowe" na radyjku tak by grzały od 80-120HZ ( Kazdy pionek ma taki bajer , Alpine też:) ) ..Po co? Głeboki bas pójdzie z Suba a radio będziesz mógł wkręcić na wyższe obroty bo nie przesterujesz przednich głościków a pasmo 80-120Hz będzie uzupełnieniem suba....Przy takim myku mi nawet bez wzmocnionych głosników seryjnych w aucie robi sie rzeżnia i idzie sporo więcej odkręcic radio a suba zestrajasz ze wzmacniaczem więc gra i głośno i czysto....Kupując wzmacniacz zapomnij o 40000Wattach "buszmena" ...doczytaj dobrze ile mają RMS przy 4 ohmach bo tyle zazwyczaj mają głosniki samochodowe...I wiadomo jak najmocniejszy...Polecam Alpine , JBL ,Clariona a nawet obecnie taniutkie i dobrze grające Blaupunkty chyba GT serii ( bez rewelacji ale grają dobrze )...Magnat stracił na jakości ale widziałem ,że wskrzesili starego dobrego 360...Oczywiscie wymieniłem tu "tanią " komercje. Jak masz więcej kasy na zbyciu to polecam Rockforda , helixa itd. Pilnuj "alledrogo" można czasem niezłe mięsko wychaczyć za grosze.. Mojego monoblocka kupiłem za psie pieniądze a teraz nigdzie niemożna go dostać - ma na suba przy 4 ohmah 270Watt RMS....co przy 300Wattowym JBL daje dobre wyniki :)
- - - Updated - - -
Aha i dokup jakiś kondensator ....