-
no właśnie ja podobne wnioski do Was wysuwam, zacznę poważnie drążyć temat. Pamiętam, że kiedyś natknąłem się na forum na temat dwumas w TS ale niestety nie dałem rady go znaleźć, bądź co bądź wynik rozmowy też nie został rozstrzygnięty. A swoją drogą ciekawe jest to że jedno ASO mówi: Nie ma w Pana aucie dwumasy a drugie ASO pisze: jest dwumasa i sprzęgło wystawione na aukcji nie nadaje się do Pana auta....Wyślę pare meili i podzwonię bo jest różnica sprzęgło za 700 a sprzęgło za 1500 i do tego w razie czego dwumas...
-
Do JTD tez sa 2 rodzaje sprzegla valeo o takich samych rozmiarach i parametrach zgodnie z katalogiem. Jedno z nich jest o kilkaset zl drozsze ale za cholere nie wiem dlaczego.
Jak bede mial czas to porobie wieczorem zdjecia dwumasu od 2.0TS bo mi sie jeden szweda po obejsciu. Postaram sie go tez pomierzyc na szybko.
-
Dalej jestem głupi ale może troszkę mniej: podzwoniłem po ASO, serwisach, warsztatach itd i pomijając że jedni mówią że może jest może nie ma (tyle to i ja wiem...) to ponoć pasuje nr. kat. 71786386 czyli pod 1.9JTD do 156. Skoro ten model by pasował to musi być dwumas. eper mi coś nie bangla bo jeszcze bym obejrzał schematy...
-
Nie wiem po co kombinujesz. Tak jak juz wczesniej napisalem JEST DWUMAS NA 100%. Na 100% pasuje tez sprzeglo od 1.9 JTD. Nie wiem tylko czy dwumas jest identyczny jak w 1.9 JTD. Wyjmij szpejo z auta pojedz do sklepu gdzie maja dwumas do 1.9 i porownaj.
-
masz dwumas,
OEM 55185669 od 1.9 jtd, powinno pasowac na 99%
Valeo 836 009
LUK 415 0479 10
takie dwumasy normalnie podejda
-
a mogę prosić o jakiś namiar na pasujące sprzęgło?
-
potwierdzam, jest dwumas! miałem 166 2.0TS z 2000r 5 biegów i z 2003r 6 biegów i obydwie miały koło dwumasowe...
-
I pasuje sprzegło od 2.4 JTD, przynajmniej tak mam napisane na kartonie od sprzęgła ;)
-
Wszystkie alfy 166 niezależnie od wersji silnikowej posiadają dwumas, temat kiklukrotnie poruszany na forum.
-
pasuje, bo 2.4 10V ma takie samo przeniesienie jak 1.9 jtd 8v
feuerland, sprzeglo do tamtego dwumasu OEM 71749477