-
- akumulator, log pokazuje na postoju napięcie około 7.2 v, może to było w czasie zimy.
- ale po takim czymś to akumulator jest zasiarczony.
- short 1 == +/- 20%, short2 == +/- 20%, norma to +/- 10%.!!!
- RPM 4000, long2== + 5.5 %, long1 == + 2.3 %, norma to +/- 3 %.
- wystepuje tutaj ten sam efekt we wszystkich diagnozowanych JTS na banku 2, Corr2 == 0 a powinno być 16.
- powoduje to, że na banku 2 ECu nie zmienia wartości w dól mimo tego że parametry short na to pozwalają.
- ja to nazywam latch, czyli blokada przez ECU parametru, dlaczego i w jakim to celu robi ECU jeszcze nie wiemy.(może z powodu zablokowanego wariatora, ciekawy wniosek ?, no bo kto czyści elektrozawór wariatora szczególnie jego kanały olejowe!!!)
- dopiero jazda z mniejsza predkością zmienia parametr long2.
- wnioski:
- wymagane jest czyszczenie wtryskiwaczy, taki proces pozwala na zmniejszenie parametru long o dwa, trzy punkty procentowe. (sprawdzone na innym JTS.).
- przy okazji ja bym wyczyścił elektrozawór wariatora, nie ma z tym zwykle kłopotu.
- kolejny test to powinien być test MAF-a, przepływomierza ale dopiero po wykasowaniu i usunięciu 6 błędów w tym modelu.
- jeśli po czyszczeniu wtryskiwaczy, kontroli MAF-a, dalej long będzie powyżej normy to trzeba sie zabrać za diagnostykę sond lambda, czyli test OBD RPM 3000, 4000, 5000.
-
Raz jeszcze Panu bardzo dziękuję, myślę że te informacje są bardzo pomocne i że wkrótce uporam się z problemem.
-
Mialem kiedys podobne problemy w v6.... Winny byl potencjometr pedalu przyspieszenia... Warto sprawdzic, tym bardzuej, ze wywala takie bledy.
Pozdrawiam
Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2
-
Dzięki, jak jutro będę w serwisie to się też o to zapytam
-
- jakie wieści z serwisu, czy raczej auto dalej jest na podnośniku w serwisie.
-
Wysłałem Panu prywatną wiadomość. Niczego nowego się właściwie nie dowiedziałem.