-
właśnie miałem napisać taka podpowiedź:)
W wielu samochodach w Serwie jest śruba którą ustawia się głębokość serwa. jaki luz powinien być to tylko w manualu można wyczytać.
poprostu serwo tak ci pomaga hamować ze hamuje za ciebie.
NIe przyglądałem się w alfie na serwo ale zazwyczaj jest ono widoczne:)
Według mnie najłatwiej odpiąć przewód albo poluzować 2 śróby trzymające samą pompe
Jeżeli to pomoże to masz przyczyne
-
A jak mam wyregulować luz na serwie w 156?ktoś z was to robił?
-
Demontaż akumulatora i podstawy pod nim. Zdejmujesz pompę hamulcową (2 nakrętki -13), nie trzeba odłączać przewodów, da się odsunąć na bok. Ktoś w środku wciska pedał do końca i trzpień się wysunie, dalej już sobie na pewno dasz radę. Poszukaj ile powinno być skoku jałowego pedału hamulca, jak dobrze pamiętam coś około 15mm.
-
Przepyrałem forum i nie mogę znaleźć info odnośnie skoku jałowego na pedale hamulca,w opisie manualnym też nie jest jest załączone :| gdyby ktoś mógł potwierdzić 15mm sugerowane przez Kolegą byłbym wdzięczny :)i dziś zabieram się za regulację
-
Aby określić wartość jałowego skoku pedału hamulca, należy zmierzyć przemieszczenie pedału z położenia początkowego do wyczuwalnego wzrostu oporu na pedale (siła nacisku w tym położeniu nie powinna przekraczać 2-3 daN). Na wartość jałowego skoku pedału wpływają luzy w węzłach kinematycznych mechanizmu sterowania pompą hamulcową, przede wszystkim luz między popychaczem i tłokiem w pompie. Luz ten warunkuje poprawne działanie mechanizmu hydraulicznego. Wzrost wartości skoku jałowego (normalne zjawisko wynikające ze zużycia eksploatacyjnego) powoduje zwiększenie czasu uruchamiania układu hamulcowego, niekorzystne z punktu widzenia bezpieczeństwa jazdy. Brak skoku jałowego (praktycznie wskutek wadliwej regulacji lub montażu) uniemożliwia powrót tłoka w pompie do położenia wyjściowego, co powoduje stałe zasłonięcie otworu kompensacyjnego i wzrost ciśnienia w obwodzie hydraulicznym, a w rezultacie ciągłe hamowanie kół, mimo zwolnienia pedału hamulca.
gdzie indziej znow wyczytalem, ze skok nie moze przekraczac 20% skoku pedalu i w zależności od zurzycia od 6 -25 mm ,nie wiem czy to wystarczy
-
Lekki przekręcenie trzpienia serva pomogło.Podziękować Wszystkim za podpowiedzi.Temat do zamknięcie :)
-
Potwierdzam! Regulacja trzpienia rozwiązuje problem.
Pozdrawiam