Czy wymieniałeś amory w tej samej stacji napraw co robiłeś zawiechę ???? jeśli tak to wyjeli dobre amory i naprawili to co sknocili :wink:
Printable View
Czy wymieniałeś amory w tej samej stacji napraw co robiłeś zawiechę ???? jeśli tak to wyjeli dobre amory i naprawili to co sknocili :wink:
Nie pojechałam juz tam. Zmieniłam warsztat na inny i tam już zostanę. Ale jak wspomniałam nie namawiano mnie zbytnio na wymianę amortyzatorów - to była moja decyzja. Nie znoszę jak w samochodzie coś trzeszczy lub klekocze. Teraz jest ok. A powaznie pytam - o rózne rodzaje uszkodzeń amortyzatorów - i różne ich objawy.Cytat:
Napisał 75andrew155
Nie bardzo. Amortyzator to element, który ma konkretne zadanie - tłumienie drgań. Jeśli zamontowany w samochodzie dobrze to zadanie wykonuje to znaczy, że jest sprawny.Cytat:
Napisał Majka
Tak swoja drogą, pamiętam jak znajomy męczył się z Doblo, skrzypiało jak stara kanapa podczas energicznego bujania tyłem - też właściwie wszystko było po wymianie, a dźwięk wydobywał się, o ile pamiętam, z mocowania(łożyska?) tylnej belki. No ale to inne zawieszenie - pomogło przesmarowanie..
Ale czy jak stuka-puka i ściąga samochód to dobrze wykonuje zadanie? Zresztą zanim padnie na amen - to wydaje odgłosy (chyba). Tak by było logicznie - stukam i skrzypię to wymień na nowe. W nowych samochodach zresztą tak konstruują elementy, żeby pukały gdy już czas je wymienić, ale tak by był zapas czasu na wymianę.Cytat:
Napisał JacekK
Tylko, że mój skrzypiał-stukał w konkretnych sytuacjach - nie tylko podczas bujania - przy hamowaniu, na wertepach... Nieposmarowane łozysko czy czegokolwiek dałoby tarcie, ale nie powinno ściagać. tak przynajmniej sobie wyobrażam.Cytat:
Napisał JacekK
nigdy w życiu od amortyzatora nie będzie ściągać ....
No nie wiem...Cytat:
Napisał pikero
Nieutrzymywanie toru jazdy przez samochód:
- Niewłaściwe ustawienie kół przednich
- Zużyte przeguby kulowe układu kierowniczego zawieszenia, tuleje albo inne ich części
- Wada wewnętrzna lub uszkodzenie opony
- Poluzowane śruby mocowania koła
- Niesprawne amortyzatory
- Zbyt duża różnica ciśnienia w ogumieniu kół przednich
Wiesz co, jak stuka to znaczy, że jest luz, więc to raczej wyjdzie na badaniu i to też nie musi być usterka samego amora, tylko jego poduszek gumowych, które można wymienić. Ściągać nie powinno z jego winy, bo amortyzator nie ma wpływu na geometrię zawieszenia - on tylko tłumi ruchy zawieszenia. Może być zupełnie niesprawny, a auto będzie po prostym i równym odcinku jechać tak samo. Zresztą właśnie testuję taką konfigurację :DDD . No chyba że nie ściąga zawsze, a wyłącznie na nierównościach - ew. cała kolumna jest jakoś mocno skrzywiona... trochę zgadywanka.Cytat:
Napisał Majka
Ogólnie w takich sytuacjach konsultowanie zdalne raczej zawodzi. Raz, że osoba opisująca problem(Ty :wink: ) nie zawsze zrobi to tak jakby sobie życzył odpowiadający, dwa, że każdy odpowiadający ma jakąś tam swoją teorię, którą stara się udowodnić nie widząc i nie słysząc tego co jest naprawde. Llepiej jednak zdać się na mechaników, którzy obejrzą i ocenią, a z forumowiczów to pytać tych, którzy mają możliwość obejrzenia auta. W każdym razie najważniejsze, że już jest ok i oby nowe części sprawowały się bardzo dobrze jak najdłużej :)
nieutrzymywanie toru jazdy a ściganie to w sumie dwa osobne pojęcia ...
Ale jesteś szczegółowy Pikero! :lol: Ale jak już pisał ozzy - jak się dba tak się ma...Cytat:
Napisał pikero
może inaczej... 90% naszych klijentów nie potrafi jednoznacznie określić co dzieje się z autem wiedzą np że stuka itp... zadaniem mechanika (mówimy tu o mechaniku nie o monterze części zamiennych) jest sprawdzenie całego zawieszenia jazda próbna z klijentem obserwacja eliminowanie poszczególnych elementów pod kątem usterki i wytorowanie sobie drogi którą dojdzie się do celu (usterka badż usterki)... jak ktoś wspomniał wczesniej nie można stwierdzić usterki poprzez forum... ktoś napisze lampa nie swieci ok może żarówka, bezpiecznik, włącznik, zaśniedziały styk, brak masy itd. możliwości moze być 1000 i im dłużej trwa dyskusja tym więcej dziwnych i mało realnych odpowiedzi dlatego polecam dobrego mechanika który wie co robi czyli takiego który zajmuje sie jedną marką bądź jedną grupą aut... należy pamiętać że cudów nie ma :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: