Jak wyskoczysz na autostrade albo trochę pokręcisz JTS to i Motul 10W60 8100 coś wypije. Te silniki niestety tak mają. Faktem jest to że żaden inny do JTSa tylko 10w60
Printable View
Jak wyskoczysz na autostrade albo trochę pokręcisz JTS to i Motul 10W60 8100 coś wypije. Te silniki niestety tak mają. Faktem jest to że żaden inny do JTSa tylko 10w60
Dołączając się do tematu, od 4 lat jeżdżę jts-em na seleni 20k 10w40 nie da się ukryć troszkę spija. Czy bez płukania mogę przy najbliższej okazji wlać 10w60?
Tylu zwolenników, co i przeciwników. A prawda jedna: Jak najszybciej przejdź na olej dedykowany. Płukanie nie zaszkodzi, ale nie jest konieczne.
Wymieniłem chłodnicę ,ponieważ grzała mi sie w upały i wentylator chodził długo, podzcas jazdy musiałem czasem na trasie zwalniać do 70km/godz,żeby ostygła. po wymianie chłodnicy dwa razy sprawdzałem olej i jest stan cały czas nic nie ubyło. Przejechałrm 429km. w różnych warunkach miasto trasa. Olej mam wymieniony równy 1000km temu i przy pierwszej 500setce robiłem niewielką dolewkę . W tamtym roku jechałem nad morze ,w tamtą stronę było gorąco i wzięła, jak wracałem padal deszcz i nic nie ubyło.Wnioskuję, że te silniki są czułe na przegrzanie . przydał by sie wskaznik cisnienia i temperatury oleju.
Po poprzednim włascicielu wlałem bez płukania 10W60 i wymiane zrobiłem po 8 tys.
Najczęstsza przyczyna niedomagań silników Alfy- zatarć panewek a nawet cylindrów i usterek wariatora (w JTS dochodzi jeszcze gromadzenie się nagaru, obniżające moc) to niewłaściwy olej, lub za niski jego poziom. Remonty po zatarciach to bardzo duże koszty, wariator - trochę mniejsze. Najlepiej słuchać producenta- do JTSa zalecany jest olej Selenia Racing 10W 60.
a ja przy perwszej wymianie bedac mondrym z poprzednich aut pomyslalem co ja bede przeplacal wleje polsyntetyk 10 w 40 ale cos po 3 dniach zaczelo co jakis czas chalasowac (domyslilem sie ze to wariator ) wiec polecialem i kupilem Valvoline VR1 10W60 i wszystko ucichlo wiec za olej zaplacilem 2 razy. Coz taka nauczka czlowiek uczy sie na bledach przewarznie swoich ale tak nabiera moze nie do konca fachowej wiedzy ale doświadczenia.
Zawsze to lepsze niż w najlepszym razie wymiana wariatora- to już jest droższe ok. trzykrotnie niż nowy olej.
Do tego silnika jest zalecany pełny syntetyk. VR1 to pół syntetyk, też się na to naciąłem :)... Właściwościami też nie przypomina syntetyka - sprawdźcie sobie lepkość itd. Najlepiej lać selenie, motula albo millersa 10w60
myślalem ze to syntetyk w sklepie mi tak powiedzial (ale w sklepie mówią jak im pasuje jak ktoś się nie zna. Musze to sprawdzić.