-
1 załącznik(i)
Panowie mam prośbę o interpretację poniższych wyników geometrii.
Jestem właśnie po zrobieniu całego zawieszenia z tyłu (nie wymieniałem tylko amorków) oraz sprężyn i dolnych wahaczy z przodu.
Może mi ktoś powiedzieć czy dobrze mi ustawili zbieżność i czy wszystko jest w porządku, bo nie mogę się na tym połapać.
I jeszcze jedno : Dlaczego tył po wymianie sprężyn podniósł się o prawie 5 cm, a przód zaledwie o 1 cm. Teraz z tyłu wchodzi cała ręka a z przodu 2,5 palca. Tak ma być?
Załącznik 65207
-
wygląda, że z przodu pochylenie koła jest złe - nie dało się ustawić?
-
Tylko, że pochylenie koła jest nieustawialne. Jedyne co przychodzi mi do głowy, to dolne wahacze nie trzymające wymiarów.
Z tego co mi jeszcze mówili, to mają na to patent, odginając ramię zwrotnicy, to które idzie do górnego wahacza.
-
czasami po wymianie wszystkich przednich wahaczy kola i tak krzywo stoją, ja tam szlifuje te cukierki na oko, po kawałku. A co za roznica czy od tyłu czy od przodu zaczyna ustawiac zbieznosc jak przeciez on ustawia to z danych z programu.
-
Też myślałem o podszlifowaniu tych podkładek pod cukierkami, ale u mnie nie ma już miejsca, aby wahacz wszedł głębiej, bo okazuje się, że już delikatnie trze o gniazdo.
-
Racja z przodu nie da się ustawić kątów ale koła mają stać prosto. Nie wiem, ja wymieniając u siebie zawieszenie z przodu opony piękne, równe zero wycinania, tył tak samo. Myślę że źle ustawiają geometrię magicy. Kolega hOse 166 na oko szlifujesz żeby stały prosto? NIEPOROZUMIENIE!
Kiedyś na forum było już pisane jakie wartości mają być ustawione, nie będę strzelał bo nie pamiętam.
-
Muszę dodać w tym miejscu jeszcze dwa istotne parametry pomiarowe; nierównoległość osi i nieśladowość. W mojej alfie nierównoległość osi przedniej przed regulacją: +9,0 mm po regulacji;-0,4 mm, nierównoległość osi tylnej; +7,6 mm po regulacji; 0,8 mm. Nieśladowość mierzona w osi tylnej przed regulacją; -18,6 mm, po regulacji;+0,8 mm.Pomiary wykonane przez Specjalistyczny Zakład Mechaniki i Diagnostyki Sam. w Kielcach, Urządzenie wykonujące pomiary:FACOM GTR.600. Przed pomiarami jadło wewnętrzne krawędzie opon z przodu i z tyłu, teraz już od 2 lat jest OK. Nachylenie kół przednich też poza normą; lewe -1,25, prawe -1,50. Pozdrawiam;-)
-
szlifujac "na oko" mam na mysli szlifowanie po kawalku po czym sprawdzam za kazdym razem o ile sie koło wyprostowało.
-
Panowie jakie powinny być prawidłowe parametry zbieżności dla Alfy 166 2.0 twin spark??
-
2 załącznik(i)