-
Trochę kręcisz pojęcia.
Czujnik Halla to to samo, co tzw. czujnik położenia wałka rozrządu - nie mylić z czujnikiem położenia i prędkości wału korbowego.
Czujnik Halla znajduje się za kołem wydechowego wałka rozrządu.
Jeśli komp pokazuje błąd P0340, ale lampka mil się nie świeci to spróbuj po prostu wykasować ten błąd i monitoruj, co się będzie dalej działo.
Normalnie P0340 powoduje zaświecenie lampki mil, więc prawdopodobnie jest to jakiś stary błąd, który pozostał po poprzednim rozrządzie.
Sprawdzenie czujnika Halla jest dość trudne, bo najlepiej dysponować oscyloskopem.
Jest wprawdzie metoda prostsza, przy użyciu diody LED, ale trochę trzeba się na tym znać.
Nie próbuj przy Hallu nic mierzyć zwykłym multimetrem bo możesz go zniszczyć nieodwracalnie.
-
Nie jestem pierwszą osobą która tu na forum pisze że nie zakłada się paska Contitecha do TS'a- ba, nawet jeden serwis z okolicy nie udziela gwarancji po zamontowaniu rozrządu na pasku Conti( polecają inne, ale klient nasz Pan).
Błąd P0340 powraca po każdym skasowaniu( mamy na stanie kable OBD II i ELM 327). Kontrolka mil sie nie świeci( przy nie działającym czujniku powinno świecić), poza tym błąd p0340 wyświetla się też przy źle ustawionym rozrządzie(tak wyczytałem na forum).
Jakieś rady?
-
Ale jest też wiele osób na forum, które chwalą paski Conti. Ja sam ostatnio przez 4 lata jeździłem na takim pasku i nawet śladu na nim nie było.
Zresztą jeździłem też na innych paskach, oryginalnym alfy i Dayco, a teraz mam założony Gates.
Zawsze po demontażu paski były w doskonałym stanie - no, ale ja zawsze pilnuję napinacza, bo to jest podstawa.
A co do błędu P0340 to rzeczywiście dziwna sprawa - czy masz pewność, że rozrząd masz dobrze ustawiony?
A czy próbowałeś odłączyć całkowicie wtyczkę z czujnika Halla, czy wtedy zapala się lampka?
-
Na dziś już koniec zabaw- błąd skasowany ELM'em ale autko na razie nie jeżdżone bo czekamy na komplet filtrów( do 147 jak i do 156).
Jutro założymy filtr powietrza i zrobimy przejazd z kompem-zobaczymy co wyskoczy.
-
OK-czekam na wyniki.
Jestem ciekaw bardzo tego Halla, bo sam od kilku lat mam z nim problemy.
Wymieniłem juz 3 czujniki i za każdym razem sytuacja sie powtarza:
- po ujechaniu ok. 1 km, po nagrzaniu silnika, zapala się lampka i wywala błąd P0340.
- jeśli bym tak dłużej jeździł to Hall zostaje spalony, wiec jeżdżę z odłączoną wtyczką.
Przypuszczam, że ECU po nagrzaniu nie trzyma parametrów zasilania czujnika (napięcie zasilania Halla powinno wynosić 5 V) i podnosi to napięcie, skutkiem czego czujnik ulega zniszczeniu.
Muszę kiedyś znaleźć trochę czasu i sprawdzić tę hipotezę.
Rozrząd mam ustawiony idealnie.