Jeśli jest na dobrych gratach (chociażby oryginał TRW) to robi u nas spokojnie 60 tys.km.
Printable View
hagi ile ci spala na 100.
Moze cos podpowiemy , moja teraz pali od 7-10l (program wgrany)
wczesniej 10l palila bez problemu -silnik 2.4 jtd
- - - Updated - - -
to fakt. Kupiłem na alegro zawias pitu-pitu chyba za 500zł i wytrzymał 2mc.
Wydałem podwójnie. Teraz kupuje albo oryginal lub dobry zamiennik
Opłaca sie wydac ciut wiecej. Mozesz byc tego pewny
Bo jeszcze za młode :) Korozja podwozia szczególnie doskwiera najstarszych roczników alfy 156, ja mam z 2002 r po lifcie wnętrza i spód na razie zdrowy :) Mam porównanie w domu do forda mondeo mk3 z 2004r i powiem tobie, że przy nim alfa to wzór zabezpieczenia antykorozyjnego, oczywiście jeżeli nie była nigdzie trzaśnięta, co do przebiegu to jak kolega mówił nie w każdej wersji jtd sprawdzisz FES-em np. u mnie jest ta funkcja nie widoczna.
sprzed fl sprawdzi każdą, po fl niestety loteria. Ale jak mówiłem 200-300tys nie robi wrażenia na jtd. Z zawiechą pojechałbym na szarpaki. Korozja.. no moja 2001 podwozie zdrowe, ale 2 bąbelki na dachu przy szybie.. no ale to przed fl. Zwróc uwagę na fotel kierowcy, czy nie jest wysiedziany/zarwany.
Co do korozji, moja po FL z końca 2003 była dość obficie ale całe szczęście powierzchniowo zardzewiała (podwozie), prawdopodobnie efekt tego że poprzedni właściciel dojeżdżał do domu po leśnej drodze i coś mogło poszorować ten spód ale jednak rdza i to nie mało. Jeśli tylko powierzchniowo jak u mnie to koszt pozbycia się tego jest nie duży, wyczyszczenie ile się da, położenie środka wiążącego/usuwającego rdzę, kolejne czyszczenie, położenie jakiejś warstwy zabezpieczającej/podkładu, na to "ogumowanie" to koszt 500zł i powinno na trochę starczyć.
Zawieszenie na szarpakach/wytrząsarce do sprawdzenia, jak pojedyncze elementy do wymiany to też nie jest kosmiczny koszt, jak wyjdzie prawie całe no to nie jest fajnie.
Na kompie sprawdzić błędy, także poduszek, datę programowania sterownika poduszek.
W jtd najczęstsza usterka to prawdopodobnie termozawór (koszt do 150zł), na forum jest o tym mnóstwo informacji. Z takich kosztowniejszych napraw to trzeba uważać na maglownicę, czy nie cieknie, nie wyje bo koszt zakupu nowej czy regeneracji jest spory, podobnie dwumas, sprzęgło.
A mogę jeszcze was prosić o linka do jakiejś instrukcji tego programu i gdzie go mogę pobrać?
Ja mam 105 cf2 a spalanie na dystansie 5300 km ,dokładnie 6,14. Od tego dystansu kontroluje dokładnie spalanie zalewając pod korek. W lece max spalanie 6,8, min na trasie Zakopane-Toruń w granicach 5,6. Na co dzień moja trasa do głównie Toruń i dojazd do miasta (ok 30 w jedną stronę). Korki średnie. Prędkości na trasach ok 120, w porywach więcej. Czasem pocisnę do końca ale rzadko. Ogólnie ze spalania jestem zadowolony ale pamiętajmy że mój silnik to cf2, więc mowy o dużej dynamice nie ma, aczkolwiek na co dzień wystarcza. Sam myślę nad poliftem, np 140KM i zastanawiam się jakie tam jest spalanie.
dexster szukaj a znajdziesz fiatecuscan 3.6.0 lub wyzsze download. Darmówka do 2 ustawien. Reszta na priv
- - - Updated - - -
wlasnie spalanie a osiagi. Moja lata jak zła i robie srednio 700km na baku