i jakieś problemy z kolektorami,dpf-ami,egr-ami,wtryskiwaczami
Printable View
No niestety koledzy Ci dobrze radzą, diesel jest niestety drogi w utrzymaniu ( a to ze względu na zaawansowane jednostki wysokoprężne ). Co do kultury pracy oraz dźwięku w kabinie, to 2.4 bije na głowę 1.9. Jeżeli Twój pułap cenowy jaki sobie obrałeś jest wystarczający na jednostkę 2.4 JTD, nawet bym się na Twoim miejscu nie zastanawiał i szukał egzemplarza z takim właśnie silnikiem.
Jak nie jeździsz na trasach to zdecydowanie Pb
Serwisowanie 2,4 jest jednak znacznie droższe niż 1,9.
Koszt np. sprzęgła może być ponad 100% większy w 2,4 niż w 1,9.
Ja mam 1,9 120KM i nie mogę narzekać. Jednostka bardzo ekonomiczna, średnie spalanie w cyklu mieszanym wynosi około 6,5 litra, przy tym bezawaryjna i jak się okazuje dużo mechaników ten silnik zna. Spotkałem się z opiniami, iż jest to silnik zbyt mało dynamiczny, choć mi osobiście niczego w nim nie brakuje, wobec czego śmiało polecam właśnie te silniki.
medzik ma sporo racji w tym temacie. Jak oczekujesz względnie dobrej dynamiki. Do tego taniej eksploatacji to w sam raz będzie 1.9 v8 120KM. Zrobisz sobie chipa do 160KM i będziesz miał zgrabne i chyba najmniej awaryjne auto z tej gamy silników. Nawet nie chyba a napewno :> A trakcje itp olej bo w zakrętach każda 159 fajnie sobie radzi a jeśli chodzi o sprint to 159 nie jest autem typowo do kill-owania spod świateł więc 160KM spokojnie wystarczy żeby mieć frajde z posiadania takiej alfy.
Hej!Moje zdanie jest takie.Jak masz możliwość przejedź się każdym z możliwych silników i wtedy podejmij decyzję.Ja dość długo wahałem się między 1.9 a 2.4 (1.75TBi był wtedy nieosiągalny dla mnie) ale za namową wziąłem 2.4 i jestem usatysfakcjonowany.Co do kosztów utrzymania?Pojęcie względne.Nie są jakieś powalające.Na spalanie tak bardzo nie patrzę ba każdy by chciał żeby jego samochód nic nie palił:) Jak potrzebujesz samochodu do miasta to kup np.Pandę:) Poza tym możesz porównać sobie najbardziej popularne części i ich ceny w zależności od wersji i zdecydować.Ja tak zrobiłem i nie żałuję.Pzdr.
Wybór silnika będzie myślę zależny od tego, czego oczekujesz i jak mocnym samochodem jeździłeś lub jeździsz, po prostu do czego jesteś przyzwyczajony? W moim przypadku, od wielu lat śmigam samochodami, które mają/miały minimum 200 kucyków, tak więc 159 2.4 po remapie, pomimo teraz około 240km nie powala na kolana swoimi osiągami ze względu na ciężar własny ( q4). Jeździ się bardzo fajnie i dynamicznie, śmie twierdzić ,że dla mnie w sam raz, dlatego nie mogę sobie przedstawić jazdy AR ze słabszym silnikiem. Pozdrawiam i trafnego wyboru życzę.
Ja z kolei się przesiadłem z auta z 75KM na Alfę z 1.9 16V (150KM) i dla mnie taka moc daje dużo frajdy z jazdy. Więc tak jak pisze Jarek72 - zależy czym jeździłeś wcześniej.
ja mialem 90 KM(peugeot 307) i 110 KM(peugeot 407) i powiem ze nie narzekalem ale jak sie przesiadlem do mojej AR 16V 136KM to powiem ze jak dla mnie jest rewelacja.Mi wystarcza