Lesio, skoro dla Ciebie to wszystko takie oczywiste, to napisz nam jeszcze dlaczego gaźnikowe i monowtryski potrzebują ciepłego powietrza.
Printable View
Lesio, skoro dla Ciebie to wszystko takie oczywiste, to napisz nam jeszcze dlaczego gaźnikowe i monowtryski potrzebują ciepłego powietrza.
to może ja odpowiem za niego chodzi tu o szybsze nagrzewanie silnika kiedy jest zimny (ciepłe powietrze mniej tlenu- zimny silnik bogatsza mieszanka). maicher nie wiem czy widziałeś ale w (niektórych) puszkach filtru powietrza są umieszczane przesłony sterowane termostatem kiedy silnik sie nagrzewa to zaczyna zasysać powietrze o normalnej temp. Dogrzewanie służy też temu żeby odma nie zamarzała a w przypadku TS odma jest puszczona w okolicach przepustnicy. Prosty przykład Cinqueciento 900 ma podgrzewany mono wtrysk oraz zasysa ciepłe powietrze kiedy jest silnik nie zagrzany.
- - - Updated - - -
a gaźnikowe to mają podgrzewanie z tego względu że mają ssanie automatyczne bo w gaźniku masz bimetal połączony z przepustnicą rozruchową.
czyli jak na przykładzie TS'a?? jak demontowałem orginalny dolot to była tam taka klapka ale bez termostatu w puszce koło zderzaka pod akumulatorem. Teraz mam stożek i zdaje się chłodniejsze powietrze i czy to dobrze dla tego silnika czy przeciwnie?
Widziałem w Fiacie 125 taką rurę do poboru powietrza znad kolektora wydechowego i mnie to zastanawiało.
Ok ma to jakiś sens, ale dlaczego stosowano to tylko w gaźnikowych i monowtrysku?
Możesz rozwinąć myśl: "w gaźniku masz bimetal połączony z przepustnicą rozruchową" - co to znaczy?
to jest ssanie automatyczne czyli kiedy odpalasz zimny silnik przepustnica rozruchowa zamyka gardziel zwiększając podciśnienie więc jest więcej zasysanego paliwa w stosunku do powietrza (mieszanka bogata) ale przez gaźnik masz puszczony płyn z układu chłodzenia i wraz ze wzrostem temp. silnika przepustnica rozruchowa zostaje otwierana poprzez blaszke bimetalową zanurzoną w cieczy chłodzącej i silnik przechodzi na bieg jałowy.
Criss już Ci wyjaśnił...Co do stożka,to
cytuję pana Chojnackiego "...Zazwyczaj skutkiem zastosowania filtra stożkowego jest ograniczenie wielkości maksymalnego momentu obrotowego, zwłaszcza w przypadku zamontowania stożka bezpośrednio przed przepustnicą powietrza. Poza tym taki montaż filtra powoduje jego wibracje przenoszące się z drgań zespołu napędowego co przyczynia się do przesiewania pyłu kwarcowego do wnętrza komory spalania i istotnie obniża trwałość silnika niszcząc: tłoki, pierścienie, gładź cylindrów i zawory z prowadnicami. Można przyjąć, że silnik z takim rozwiązanie straci około 50% swej trwałości..."
Zamontowanie stożka przed przepustnicą ma jeszcze taki efekt że zmienia się znacząco długość dolotu - stąd zmiany w charakterystyce. tak jak go wrzucił kolega Magneto (nie wiem czy tu czy w innym temacie jest foto) jest jak najbardziej prawidłowo. Inna sprawa, że wadą są stosunkowo słabsze właściwości filtracyjne, oraz przesiąkający i osiadający na przepływce olej. A co do oporów w dolocie, można wyguglać fajny artykuł naukowy o spadkach ciśnień w wyniku i wpływie na moc, ale zabijcie mnie, nawet nie pamiętam kto go napisał. Swoją drogą, filtr to zaledwie kilka %.
Reasumując, TS będzie wdzięczny za jak największą ilość zimnego powietrza - choć fabrycznie i tak ma rurę spod zderzaka i dobry dolot. A co do tego, czy stożek działa czy nie to trzeba było pojechać na hamownię przed i po :P
A moja łapie powietrze gdzieś z okolic górnej części chłodnicy, a nie spod zderzaka :confused:
Tak został zamntowany z przyczyn :
- przepływka musiała zostać
- czujnik temp
- stożek na nadkolu bo to najchłodniejsze miejsce
- jest na nadkolu doprowadzony kanał powietrza z przodu auta
druga rzecz to taka że ten stożek jesst tylko z takiego powodu iż gdy kupiłem auto puszka od orginalnego filtra była tak połamana że ciągło lewe powietrze a sam pladtik trzymał się na line elastycznej (taka z haczykami)
Ps a co do pyłu który przechodzi przez filtr dobre by było rozwiązanie założenia gąbki??? widziałem taki patent że na stożek zakłada się nakładke z gąbki z jak to powiem (dużymi dziurami chodzi o strukture tej gąbki)