a późnej zdziwienie, że pan diagnosta nie podbije przeglądu...
Printable View
Kabelek kosztuje 150zl, jak poszuka dobrze to zrobi EGR-off z czyjąś pomocą z forum.
Za katalizator w skupie dostalem 650zl, dla mnie warto.
Zresztą, może zamiast kupować kabel odłożyć na normalny remap u Cinka, za sprzedany katalizator będzie już w połowie drogi :) Mnie osobiscie nic nie daje Euro3, mogę mieć Euro 2 a nawet 1 :) Bo mam gdzieś te całe Euro jak w kolektor dolotowy ciężko byłoby nawet nasrać tak się zapychają ekologi.
Druga zasadnicza kwestia:
po co ma wyłączać EGR skoro w jego silniku nie robi to żadnej różnicy?- błąd jest, ale nic poza tym się nie dzieje.
Choć chyba z akcentem na chyba, zauważyłem że lekko wzrosło spalanie, ok. 1 l/100 km. Może to tylko moje przypuszczenia ponieważ zbyt wiele od momentu zaślepienia nie przejechałem. Ale momentami zauważyłem przy spalaniu chwilowym że auto "pije" nawet ponad 20 l/100 km, a przed zaślepieniem raczej takich wartości nie miałem i przy puszczeniu gazu na biegu nie spada spalanie momentalnie na 2 l/100 km jak to było przed zaślepieniem, tylko trwa to chwilkę aż spadnie do 2 l/100 km. Muszę trochę pojeździć aby zweryfikować moje przypuszczenia czy są właściwe czy nie, a jeśli tak będzie jak zauważyłem to chyba trzeba będzie zacisnąć zęby i kupić nowy EGR, a czyszczenie robić przy okazji wymian oleju i filtrów, wtedy EGR zawsze będzie jak nowy.
Ani wskazaniem spalania, wskazaniem poziomu nie należy się przejmować. Ile faktycznie pali trzeba to sprawdzić tankowaniem do pełna.
A ten "chip 140 km" co to za ustrojstwo?
W poprzedniej 156 z 1.9jtd 116km miałem padnięty egr - zero reakcji nawet po dokładnym czyszczeniu, w tescie fes cały czas pokazywał 4%, bez reakcji na gaz. Pojawił sie błąd PO404 (chyba taki - w każdym razie od egr). Nic nie zaślepiałem, błąd w tym silniku nic nie powoduje w sensie zapalenia lampki kontrolnej. Spalania mam takie samo ja w drugiej 156, w której egr jest nówka:) tak niemiec wymienił:)
Ten chip to box podwyższający moc auta ze 115 PS na 140 PS.Box firmy Novitec Z100 wpięty w układ elektryczny. Wielkości pudełka papierosów. Zresztą w dowodzie rejestracyjnym mam napisanie że auto ma 103 kW więc właśnie ok. 140 KM.
- - - Updated - - -
Jeśli chodzi o spalanie to może moje subiektywne odczucia. A jeśli chodzi o EGR to mi pokazywał 1% w całym zakresie obrotów ale to było sprawdzane tylko na postoju. W próbie drogowej niestety nie sprawdzany.
Jeżeli masz boxa to może dlatego odczuwasz wyższe spalanie? Byle by nie podlewał zbyt mocno...
Panowie podepnę się pod temat w niedziele wywaliło mi checka wczoraj byłem na kompie wyskoczył EGR,przepływka i czujnik temp. dzisiaj wziąłem się za czyszczenie EGR o dziwo był już zaślepiony a w kolektorze ssacym był olej a być go raczej nie powinno po złożeniu wszystkiego i odpaleniu auto zaczeło delikatnie poddymiać na siwo w czesniej nie dymiło wcale spadek mocy jest nadal jutro pojade na kompa wykasować błąd jeśli się to uda bo jak nie to poczekam do wtorku,aż przyjedzie mój kabelek z PL. Dodam,ze nie myłem żadnymi specyfikami więc zapewne i u mnie wustąpiło rozszczelnienie?