Zdjęcie to banał… zajmie Ci 56 sekund. Nic nie trzeba demontować! Kable tylko wypnij! ;-)
Printable View
Zdjęcie to banał… zajmie Ci 56 sekund. Nic nie trzeba demontować! Kable tylko wypnij! ;-)
To zielone to jest rezystor który zmienia rezystancję pod wpływem temperatury, załącza on drugi bieg wentylatora, jeśli jest spalony to po prostu wentylator chodzi tylko na jednym biegu - pierwszym (u mnie tak było). Jeśli chodzi o nie załączanie się wentylatora to obstawiam czujnik temperatury, bezpiecznik lub któryś z przekaźników. Jeśli chodzi o czujniki temperatury to inny jest od zegara i inny od załączania wentylatora (przynajmniej jest tak w autach niemieckich) - myślę że jest i tutaj tak.
A jeśli mechanik grzebał w tym aucie to jeszcze nie wykluczone że przerwał któryś z przewodów lub zamienił jakieś kostki. Tak w ogóle to zaprowadź do niego i powiedz że przed wstawieniem do warsztatu chodził wentylator a teraz nie działa i niech koleś naprawia, oczywiście na koszt mechanika.
PSEUDO MECHANIKOM MÓWIMY NIE.
P.S> uważaj żeby nie przegrzać silnika bo będzie cię czekał jeszcze większy remont :(
U mnie wtyczka którą wpinasz w czujnik w termostacie ma 3 kable więc myslę że 1 z nich odpowiada za odczyt temperatury(poprzez zmianę oporu) a 2 pozostale są łączone gdy silnik osiągnie odpowiedniął temp. i załączają wentylator. Więc czujnik lub któryś z 2 kabli padł :wink:
sprawdz moze najpierw czy chłodnica w ogole jest gorąca czy letnia podczas tego grzania sie silnika..
zrob to jak najszybciej alfy bardzo są wrazliwe na przegrzanie silnika..
- sprawdz czy chlodnica robi sie goraca
- sprawdz przekazniki pod maska
- odlacz kostki od czujnika temp to powinno spowodowac uruchomienie wentylatorow ( brak odczytu temp przez ecu Uruchomienie procedury serwisowej )
- sprawdz czy wentyltor dziala podlaczajac go na krotko badz wlaczajac klime - wowczas wentylator zostanie wlaczony przez presostat
- sprawdz czujniki W starszych 156 byly dwa - jeden do ECU drugi do wskaznika w kabinie W nowszych chyba tylko jeden w termostacie
PS
Gdzies czytalem ze w AR zalaczeniem wentylatorow steruje ECU
Ten watek powinien ci pomoc http://www.alfaromeo.pl/phpBB/viewtopic.php?t=5454
Podczas grzania chłodnica robi się bardzo gorąca. Przekaźniki są w porządku. Gdy odłączam kostkę od czujnika temperatury przy termostacie, wentylator nie wzbudza się. To samo jest gdy włączam klimatyzację. Zarówno na zimnym jak i na rozgrzanym silniku. Czy gdybym kupił interfejs i podłączył auto pod komputer wykazałoby mi co jest nie w porządku? Co do mechanika, mówi, że jeśli są jakieś problemy żebym przyjechał do niego. Ale mam trochę do niego daleko i mam nadzieję że jakoś poradzę sobie z tym problemem.
Podlacz wentylator na krotko Moze problem tkwi w jego uszkodzonym silniku
Ale wentylator sam w sobie działa. Podłączony bezpośrednio pod akumulator chodzi bardzo dobrze, dmucha jak cholera. A jak rozgrzeję go do 110*C na postoju i włączę wentylator, to w kilkadziesiąt sekund temperatura spada do normalnej. Wskazówka od temeperatury spada w oczach.
Inna sprawa to jak wyjmuję przekaźnik wentylatora a potem wkładam to w momencie włożenia go, wentylator uruchamia się na sekundę, tak jakby komputer sobie go sprawdzał wtedy.
Na rozgrzanym silniku kiedy wyjmuję wtyczkę od czujnika temperatury o czym pisałem wyżej, podwyższają się obroty silnika.
to normalne ze jak wypniesz kostke z czujnika temperatury to wentylator nie pracuje.kostka ilu pinowa jest 2 ? czy 3 ? czujnik dziala na zasadze zwierania gdy zadana temperatura jest przekroczona