-
Dzięki za odpowiedzi
Centralka to jeden z najnowszych modeli. Montowane pod koniec marca. O podłączeniu i przejechaniu się już mu kiedyś mówiłem, to powiedział mi że nie ma takiej potrzeby. Chociaż instalacja jest na gwarancji, to następnym razem podjadę do kogoś innego. Ten ma swoje teorie i się mu nie przegada. Jak mu raz powiedziałem ile paliła mi vectra B 2,0 w trasie to mi powiedział że to nie możliwe i samochód z takim silnikiem MUSI spalić przynajmniej 8 litrów (a u mnie zdarzało się 6,3-6,5) i że spalanie 12-14 litrów na trasie jest niemożliwe (na poprzednim reduktorze tak mi paliła, bo "musi się ułożyć" a paliła tak do wymiany reduktora czyli przez jakieś 4-6 tys km plus szarpanie jak się gaz skończy przed przełączeniem na benzynę i przełączanie przy wysokich obrotach na benzynę). Mnie to już tam znali i chyba przez moją marudność i czepianie się wszystkich problemów już nie lubią. Mają szczęście że jestem spokojny człowiek, bo mój ojciec już dawno mówił mi żebym poinformował o tym centralę BRC (czyli firmę Czakram).
-
ja kiedyś im napisałem o pewnym ala warsztacie to go zamkneli za jakiś czas :D
jechali na nielegalnym oprogramowaniu :D
-
A dlaczego kolego piszesz żeby wyregulować instalkę tak, aby powyżej 6 tys. obr. na benę przeskakiwało?
-
sporo gazowników niby zaleca w brc takie coś i sporo ludzi tak chce to napisałem
chociaż nie wiem czy to ma jakieś znaczenie czy autko ciągnie do odcięcia na lpg czy już na pb
- - - Updated - - -
sporo gazowników niby zaleca w brc takie coś i sporo ludzi tak chce to napisałem
chociaż nie wiem czy to ma jakieś znaczenie czy autko ciągnie do odcięcia na lpg czy już na pb
-
Aha :) Tak pytam z ciekawości właśnie jak to jest, bo u mnie jak ostatnio aktualizowali (czy tam wgrywali na nowo oprogramowanie całe) to właśnie tak mniej więcej przed 7 tys. obrotów przełącza na benzynę. Wiadomo że mało kiedy się wykorzystuje takie obroty, ale jak już raz na miesiąc się depnie a tu takie coś to potrafi to być wkurzające :P I teraz czytam Twoją wypowiedź i pomyślałem że może tak jest zdrowiej dla silnika czy jak :) Jakbyś wiedział coś więcej na ten temat to daj znać :)
-
moim zdaniem chyba lepiej jak by do końca było na lpg
przy takich obrotach na pewno idealnie płynnie nie przejdzie na pb i jakieś tam szarpnięcie silnika możliwe że jest nawet zbytnio nie odczuwalne dla nas
-
To przełączanie na benzynę jest bo tak ustawili w komputerze, czy jakiś element instalacji nie daje rady (np. tak jak u mnie przez spadki ciśnienia na reduktorze?)czy może tak ma być bo tak ustawili na komputerze? Jeśli ta pierwsza opcja, to jedź do nich i niech naprawiają, bo niszczysz silnik. U mnie najpierw przy określonych obrotach przełączało, później już tylko pod obciążeniem.
-
zapewne jest na 6000 bo tak ustawili :)
-
Witam, założyłem ten wątek miesiąc temu marudząc, że po wymianie reduktora spalanie nie spadło. Od tego czasu mogę powiedzieć, że spalanie czystego lpg tylko na trasie wychodzi na poziomie 9,7 litra (spokojna jazda 100 km/h bez korków). Silnik całkowicie sprawny, 217 tys przebiegu. Te wyniki mnie zaskakują z uwagi na fakt iż to 2.0 i 1400 kg. Zastanawiam się ile spaliła by pb na trasie ale się nie odważę tego sprawdzić z wiadomych przyczyn:cool:.
Pytanie: jeśli wcześniej miałem odcięcie lpg na 6000, a teraz nie mam to czy wgranie nowych map przesunęło odcinkę tam gdzie oryginalnie jest na pb?